(ACN/Redacció) El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha designat gairebé 8.000 advocats d’ofici per a casos de violència masclista i de gènere durant els primers 10 mesos de l’any 2023. Això és un increment del 12,8 % (+1.023) respecte al mateix període de l’any passat i gairebé tantes com en tot l’any 2022 (8.232 en total).

El Torn d’Ofici de l’ICAB també ha alertat que el 72 % d’aquestes designes són per violència de gènere, quan víctima i agressor tenen o han tingut una relació afectiva, i el 28 %, quan no hi ha relació sentimental. Aquesta xifra consolida la tendència dels anys anteriors.

El doble d’advocats d’ofici per a aquests casos que abans de la pandèmia

Comparant aquestes dades amb els 10 primers mesos de l’any prepandèmia (2019), cal destacar que s’han més que duplicat les designes. Totes aquestes assistències han estat efectuades pels 1.089 advocats que actualment formen part del Torn d’Ofici sobre violència de gènere. Alhora, l’ICAB destaca que l’assistència es realitza de forma paritària entre professionals de l’advocacia homes (523) i dones (563).

Aquestes dades pertanyen a la demarcació territorial de l’ICAB, que es correspon amb Barcelona ciutat i les 11 delegacions col·legials situades a Arenys de Mar, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Berga, Gavà, el Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Creixen les peticions d’assistència lletrada

La diputada responsable del Torn d’Ofici de l’ICAB, Carmen Valenzuela, ha recordat que des del setembre del 2021 es reben peticions d’assistència lletrada per a totes aquelles dones víctimes de situacions de violència masclista. Abans d’aquesta modificació legislativa, quan no hi havia una relació sentimental entre víctima i agressor no era preceptiva l’assistència lletrada.

L’ICAB també ha alertat que, si bé en els 10 primers mesos de l’any 2021 únicament en un 39,31 % de les peticions es va sol·licitar assistència lletrada en el mateix moment de presentació de la denúncia, durant el mateix període de l’any 2022 aquest percentatge s’ha incrementat fins al 71,55 % de les peticions i continua creixent, ja que s’ha arribat al 73,71 % durant el 2023.

Millores en les condicions dels lletrats que tracten la violència masclista

Davant l’increment de les actuacions en matèria de violència masclista i violència de gènere i amb la voluntat de combatre aquesta xacra social, l’ICAB ha demanat la creació d’un torn específic sobre violència masclista per poder fer front a la demanda social creixent en aquest àmbit.

Alhora, s’ha reclamat la necessària i urgent alça dels mòduls de pagament, que han d’incloure el pagament de la guàrdia, ja que els professionals de l’advocacia presten aquest servei les 24 hores dels 365 dies de l’any i actualment no es paga en cas de no haver estat cridat per fer una assistència. L’ICAB ha considerat que cal millorar els mòduls, ja que actualment el cost d’algunes despeses essencials per poder realitzar les assistències les costegen els lletrats.