ESTHER PALMÉS, membre de la Secció de Dret Penal de l'ICAB "Estem intentant per totes les vies possibles que es porti a terme l'efectiva defensa del detingut, que sapiguem la causa real de la detenció i tinguem accés a aquells elements que han motivat aquella detenció i que, per tant, el poguem defensar correctament, cosa que no s'està fent en aquest moment precisament per aquesta interpretació que es fa tant restrictiva." IRÍDIA FRANQUESA, integrant d'IRÍDIA "Ens trobem que amb altres cossos policials sí que podem consultar les actuacions essencials o, com a mínim, es dona molta més informació que la que els propis agents de la policia dels Mossos d'Esquadra ens donen."

Des de fa tot just unes setmanes els Mossos d’Esquadra han millorat la informació que apareix a l’atestat policial quan hi ha un detingut. Fins ara només hi apareixia una única línia en què s’explicava quin delicte s’havia comès, i ara, en canvi, hi ha una breu descripció de sis línies. Una millora, però, que els advocats continuen considerant del tot insuficient per poder defensar els detinguts. Fins al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona arriben constantment “moltes queixes d’advocats” que denuncien aquesta manca d’informació en els atestats policials. És per això que han convertit aquesta qüestió en tema central d’una jornada que han fet conjuntament amb el Centre Irídia per a la Defensa dels Drets Humans.

Aquest no és el primer cop que l’ICAB fa aquesta denuncia. “Estem intentant per totes les vies que es porti a terme una defensa efectiva del detingut, que sapiguem quina és la causa real de la detenció i el puguem defensar correctament”, assegura Esther Palmés, membre de la Secció de Dret Penal de l’ICAB. Per a Palmés el problema és que els Mossos estan fent una interpretació massa “restrictiva” de la llei, quan aquesta sí que permet “tenir accés als documents i a les proves que han provocat aquella detenció”. I Irídia Franquesa, advocada i integrant d’Irídia, hi afegeix que, en canvi, “amb altres cossos policials sí que es poden consultar les actuacions essencials” (referint-se a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil) o, com a mínim, “donen molta més informació” als advocats.

Els Mossos compleixen la normativa

El director general de la Policia, Albert Batlle, que també ha participat en les jornades de l’ICAB, considera que el cos “està complint la normativa”. Batlle defensa l’actuació dels agents i també ha dit que el diàleg amb els estaments judicials corresponent és permanent. De fet, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha estat més explícit. Afirma que ells s’ajusten al que els marca la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Nacional i que aquesta “no diu que quan entri un advocat se li hagi de donar l’atestat sencer”. Fer el contrari, segons Trapero, seria generar “inseguretat jurídica”.