Sanz n’ha parlat aquest dijous al matí en una jornada sobre la transició energètica, en què s’ha conegut l’experiència d’altres ciutats en el procés de canvi cap a les energies més sostenibles. S’hi han presentat els casos de ciutats com Grenoble, Frankfurt i Copenhaguen, el gran model a seguir.

Tot i que els projectes més mediàtics, com la creació d’un operador energètic municipal, encara estan verds, el govern municipal es mostra confiat i optimista dels passos que la ciutat està fent en aquesta direcció. Sanz remarca la xifra d’ajuts assolida com un fet inèdit i destaca també els esforços que s’han fet per combatre la pobresa energètica a través de mesures d’estalvi en el consum. Posa com a exemples la zona del Besòs, on s’ha augmentat el nombre d’oficines d’assessorament per als veïns, i Ciutat Meridiana, on s’ha creat una xarxa veïnal en què els veïns s’ajuden els uns als altres sobre temes de consum energètic.

La tinenta d’alcalde considera que l’estratègia actual, sumada al treball d’anys anteriors, fa de Barcelona un referent del sud d’Europa en el procés per revertir el model energètic actual. Al nord del continent, el gran model és Copenhaguen. La capital danesa fa anys que treballa per aconseguir arribar a 2025 com la primera capital neutra en carboni. La seves polítiques són vistes com a exemples a seguir.

El director executiu de Canvi Climàtic de la ciutat, Jørgen Abilgaard, ha remarcat però que aquesta transformació “no és una solució ràpida”, que no es pot fer “d’un dia per l’altre”, i recorda que a Copenhaguen fa 100 anys que van amb bicicletes. Això -explica- fa que es puguin dedicar a promoure aspectes molt més específics: “Nosaltres no fem campanyes sobre canvi climàtic, nosaltres fem campanyes de ‘vés amb bici segur’.”