Els fets van succeir el 25 de juliol de 2011. Més d’un centenar de persones es van concentrar al número 22 del carrer d’Andrade, al Clot, per tal d’evitar el desnonament d’una família amb tres fills que feia 15 anys que vivia en el mateix immoble. El pis era de renda antiga i el propietari va doblar-ne el preu, motiu pel qual els inquilins no van poder pagar algunes mensualitats.

Durant l’operatiu dels Mossos d’Esquadra, en el qual van participar 11 furgonetes, els manifestants van impedir l’entrada de la policia al pis amb un cordó humà. Finalment la policia va decidir accedir a l’interior de l’immoble amb una escala de mà que, segons fonts de la policia autonòmica, la parella va retirar. Per aquest motiu els serveis jurídics de la conselleria d’Interior acusen d’un delicte d’atemptat a l’autoritat la parella, de 59 i 62 anys, i els sol·liciten dos anys i tres mesos de presó. L’acusació particular també demana penes de fins a cinc anys i tres mesos de presó per a tres persones que volien impedir el desnonament. Els acusa d’un delicte de desordres públics.

La fiscalia reclama una pena inferior

La pena que reclama la Generalitat supera la de la fiscalia, que no considera que hi hagués un delicte d’atemptat a l’autoritat. Atribueix a la parella una falta i demana que se’ls imposi una multa de 240 euros. El fiscal considera que tot i que van intentar impedir l’entrada d’un agent dels Mossos d’Esquadra des d’una finestra, van desistir un cop els agents van començar a pujar-hi. Pel que fa als tres manifestants, coincideix amb la Generalitat i sol·licita una pena de dos anys de presó per als tres manifestants que donaven suport a la parella.

L’escrit de la fiscalia també remarca que la policia catalana va avisar la comitiva judicial de la impossibilitat de dur a terme el llançament del pis, però el van acabar executant per la insistència judicial. La celebració del judici està prevista per al mes que ve.