ADA COLAU, portaveu de la PAH "Per la pressió social hem aconseguit que es plantegin les sancions, però la mesura de la Generalitat arriba molt tard i és insuficient. La mesura de la Generalitat parla que només a partir de 2015, gairebé falta un any, començarien a multar entre 800 i 1.500 euros. Això els bancs no els fa ni pessigolles. Sembla una mesura per guanyar temps per fer veure que fem alguna cosa. Ens han escoltat i han aprovat aquesta moció, però ara demanem que s'apliqui. Ara veurem si hi ha voluntat política real de dur-ho a la pràctica. Nosaltres hem demanat que es convoqui una reunió i que comptin amb la nostra ajuda que seguim aquest tema des de fa temps. Estem disposats a col·laborar amb l'Ajuntament per identificar els pisos buits i començar les sancions amb la finalitat que aquests pisos es facilitin al lloguer social."

Ada Colau ha explicat a l’entrevista de ‘BTV notícies matí’ que l’avantprojecte de la Generalitat per sancionar els bancs que tenen pisos buits “és una mesura de maquillatge”. Considera que el govern català està lligat de mans i peus perquè està endeutat amb els bancs. L’avantprojecte de la Generalitat preveu que a partir de 2015 els bancs que tinguin pisos buits hagin de pagar una taxa d’entre tres i 20 euros per metre quadrat, unes sancions que, segons Colau, “no els farà pessigolles als bancs”.

En canvi, des de la plataforma es veu més eficaç la moció que va aprovar l’Ajuntament per multar els bancs amb sancions que poden arribar als 100.00 euros. Ara bé, han demanat al consistori que s’apliqui la mesura i els han estès la mà per col·laborar en la detecció d’habitatges buits.

“Aturem un 90% dels desnonaments a la ciutat”

Colau també s’ha referit a la capacitat que ha guanyat la PAH per negociar amb els bancs i aturar els desnonaments a la ciutat sense haver-se de concentrar a les portes de les entitats. També s’ha guanyat amb la dació en pagament perquè diverses entitats l’apliquen, tot i que segons Colau, es tracta d’un “desnonament encobert”. Diu que el problema per a les famílies segueix existint, perquè tot i que el banc condoni el deute al client, aquest quedarà desprotegit perquè no tindrà un pis on anar a viure.