Per primera vegada, una enquesta sobre maltractaments a la gent gran s'ha fet a persones escollides aleatòriament i no només a persones properes al problema. Per això sorprèn que un 26% dels més de 400 enquestats reconeguin conèixer casos de maltractament físic, psicològic o econòmic en primera persona, o a través d'amics, coneguts o veïns. Pels impulsors de l'estudi, es tracta d'un problema massa estès de falta de respecte al col·lectiu. En la majoria de casos, els afectats no denuncien per por a quedar-se sols, perquè els maltractadors solen ser els familiars directes o els cuidadors. L'estudi s'ha presentat dins la FiraGran, que fins diumenge els ofereix més de 400 activitats gratuïtes, com per exemple, informació per prevenir les estafes a domicili. "A la meva dona la van estafar amb el gas. Molts estands estan encaminats a la salut. On es fan més cues és al de les proves per controlar la pressió del reg sanguini. "La tengo un poco alta, y con el brazo roto voy a ver si me ha subido más." També s'hi fan diagnòstics de columna o d'oïda i moments més relaxants, com deixar-se pintar les ungles. "Als estands a l'aire lliure, però, la FiraGran es converteix en tota una festa. Desenes d'entitats populars hi fan espectacles relacionats amb la música, el teatre i els esports." Com per exemple, amb una classe magistral de música amb moviments més aviat sensuals. "Jo sempre he ballat i m'agrada continuar-ho fent." Tampoc no hi falta el taitxi per millorar la flexibilitat, o els balls més actius, no aptes per a cardíacs.

Les dades de l’enquesta Percepció de la població sobre els maltractaments a les persones grans remeten per primera vegada a les impressions de persones escollides aleatòriament i no només les properes al problema. Per això sorprèn que un de cada quatre enquestats reconegui conèixer de prop casos de maltractament físic, psicològic o econòmic a persones grans. Unes pràctiques que massa sovint no es denuncien, per la por dels afectats de quedar-se sols i sense atenció, perquè en molts casos els maltractadors són familiars directes o les persones que cuiden aquestes persones en residències o a domicili.

Dels enquestats, el 72% assegura conèixer un cas, i el 28 % restant coneix dos o més casos. “Sovint, la por i la vergonya són dos sentiments que frenen les persones grans a denunciar els maltractaments”, assegura Josep París, director de desenvolupament de Serveis Funeraris de Barcelona dins del grup Mémora i encarregat de presentar l’estudi. Pels promotors de l’enquesta, sense una educació social de base en el respecte a la gent gran serà difícil rebaixar aquestes xifres.

L’estudi s’ha presentat dins del 17è Saló de la Gent Gran de Catalunya, que des de dijous i fins diumenge se celebra a les Drassanes Reials. Els visitants poden participar en caminades, corals, concursos de pintura i multitud d’activitats -més de 400- pensades per a aquest col·lectiu. També s’hi poden trobar diferents productes pensats per millorar la qualitat de vida de la gent gran.