Fins a tres vegades han fet xocar la furgoneta contra la persiana. Així han entrat els lladres en aquest estanc a la cantonada de Sardenya amb el carrer de Mallorca. Ha estat de matinada. Només els ha vist un taxista que hi passava en aquell moment i que ha donat l'avís als Mossos d'Esquadra. Quan hi han arribat ja era massa tard. Els lladres s'han emportat del magatzem caixes de tabac valorades en més de 10.000 euros. HELENA BOTELLA, propietària d'un estanc "Ens han trucat de la central d'alarmes i ens han dit que sobretot no entréssim perquè estàvem a dins i els estaven sentit. Ens han dit que baixéssim de seguida i quan hem arribat les patrulles ja estaven aquí. I hem trobat la destrossa feta, la persiana trencada, l'aparador, i buit de tabac". Mateix sistema i mateix objectiu: un altre estanc, també a l'Eixample. Aquí fa nou dies del robatori, però encara en són visibles les destrosses. La reixa d'entrada ha quedat inutilitzable perquè la van tallar abans d'encastar un cotxe contra la persiana i l'aparador. El vehicle, que era robat, va aparèixer l'endemà abandonat, però ni rastre del tabac robat. En aquest cas, entre 2.000 i 3.000 euros. JORDI PRUÑONOSA, propietari d'un estanc "El sentiment que té el gremi o la resta d'estanquers és d'impotència perquè et trobes que tens un gènere que té un mercat negre. Poden arribar a ser quantitats de diners molt grosses." En aquest altre estanc ja han tingut temps d'arreglar els desperfectes. El robatori es va produir a començament de març. Ara han aprofitat a més per prendre mesures de seguretat noves. YOLI BENITO, propietària d'un estanc "Lo habíamos oído pero no con tanta frecuencia. Una vez te das cuenta que te ha pasado a ti, pues te van llegando noticias y te enteras de que aparentemente cada semana hay alguna movida de estas, bien sea que cortan las persianas con una sierra o es de esta manera con el coche." Aquí va ser la primera vegada que patien un robatori i, mentre confien que acabi aquesta onada, han preferit blindar-se contra els encastaments.

Els veïns propers a l’estanc han sentit sorolls però no han vist com succeïen els fets. Ha estat un taxista que circulava per la zona qui ha donat avís a la policia perquè ha vist com una furgoneta entrava fent marxa enrere, per encastar-se a la persiana de l’estanc. Els lladres han escapat abans que arribessin els Mossos d’Esquadra. La propietària del negoci, situat al carrer de Sardenya amb Mallorca, ha lamentat la gran quantitat de caixes que han robat del magatzem, valorades en més de 10.000 euros, i les destrosses comeses al local.

La història, però, es repeteix, més d’una vegada i sempre en estancs de l’Eixample. La setmana anterior, la víctima va ser l’estanc de la cantonada dels carrers de Sicília i de Còrsega. Els lladres van entrar amb el mateix sistema de l’encastament, també de nit, i van actuar amb rapidesa per fugir abans que arribés la policia. En aquest cas, van utilitzar un cotxe robat, que, segons el propietari de l’establiment, va aparèixer l’endemà abandonat“El sentiment que té el gremi és d’impotència. Venem un gènere que té un mercat negre i poden arribar a ser quantitats de diners molt grans”, assegura el propietari, Jordi Pruñonosa.

Ja fa mesos que els lladres tenen els estancs en el punt de mira. A un altre del carrer de Girona, el robatori, també per encastament amb un cotxe que van trobar abandonat l’endemà, es va produir el 10 de març. Era la primera vegada que hi robaven i es van endur tabac i diners en efectiu per valor d’uns 6.000 euros. Yoli Benito, la propietària, explica que “aparentment cada setmana hi ha algun cas, bé amb aquest mètode de l’encastament o bé tallant les persianes amb una serra“. Això és el que va passar, al desembre, en un altre estanc del carrer de València. En vista d’aquesta onada, Benito ha decidit ara instal·lar mesures de seguretat addicionals, com ara un pivot a l’entrada, per evitar un altre ensurt.