El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, s'ha desmarcat de l'organització de la reunió de treball internacional. Diu que l'ha muntada la Interpol i que ho ha fet seguint el model de trobades anteriors, fetes en ciutats on no hi ha cap altra policia que l'estatal. En aquest sentit, ha remarcat que les relacions internacionals són competència exclusiva de l'Estat. Tot i això, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que van demanar explícitament ser-hi presents i que els ho van denegar. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "És absolutament, jo crec, lamentable que hi hagi aquesta reunuió i que hi hagi 38 països convidats, menys la policia, precisament, del país que els acull, en un tema en el qual el cos de Mossos d'Esquadra no només té la competència sinó que, a més a més, és competent." JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Interpol és una organització internacional que té com a interlocutors els estats i, per tant, les policies estatals. Després, la forma com es coordinen les policies estatals amb les policies d'àmbit inferior com és el cas de les policies autonòmiques d'Espanya és una qüestió interna nostra." Per la seva banda, des del Sindicat Autònom de Policia consideren que el ministeri està instrumentalitzant els cossos policials. VALENTÍ ANADÓN, portaveu del SAP-UGT "Valorem molt negativament les decisions del senyor ministre de l'Interior, el qual acostuma a omplir-se la boca de sentit d'estat i després pren decisions com aquesta, que el que deixa ben patent és que està fent una barreja temerària i tòxica de policia i política." En la trobada de la Interpol a Barcelona s'aborda la lluita contra el terrorisme islamista. Un dels principals cavalls de batalla, segons han destacat, és la captació de combatens i com es mouen d'un país a l'altre. Per fer-hi front, diuen, la cooperació entre policies és fonamental.

Segons ha explicat al Parlament el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, es va demanar explícitament que els Mossos d’Esquadra participessin en la reunió, però que els ho van denegar. Espadaler ha dit que considera “lamentable” que hi hagi al voltant de 40 països convidats i que en canvi no hi hagi “la policia, precisament, del país que els acull”, sobretot, ha dit, tenint en compte que la qüestió de la qual es parla és “un tema en què el cos de Mossos d’Esquadra no només té la competència sinó que, a més a més, és competent”.

En la línia de la conselleria, des del Sindicat Autònom de Policia consideren que el Ministeri de l’Interior està instrumentalizant la policia i que s’hi estan barrejant temes polítics.

A l’altra banda de la balança, el màxim representant del Ministeri de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha remarcat que les relacions internacionals són competència exclusiva de l’Estat. En aquest sentit, ha afirmat que “la Interpol és una organització internacional que té com a interlocutors els estats i, per tant, les policies estatals“. A partir d’aquí, ha detallat, “la forma com es coordinen les policies estatals amb les d’àmbit inferior, com és el cas de les policies autonòmiques d’Espanya, és una qüestió interna nostra”. Fernández Díaz ha explicat també que l’organitzadora de la reunió ha estat la mateixa Interpol i que s’ha seguit el model de trobades anteriors, fetes en ciutats on no hi ha cap altra policia que l’estatal.

En la cita de Barcelona, que s’allargarà fins divendres, s’aborda la lluita contra el terrorisme islamista i, segons s’ha destacat en la inauguració, els principals cavalls de batalla són la captació de combatents i com es mouen d’un país a l’altre. Per fer-hi front, s’ha dit aquest matí, la cooperació entre policies és “fonamental”.