L’Agència de Salut Pública va confirmar dimarts que, a final de la setmana passada, es va detectar un cas de diftèria a Olot, després de 32 anys sense cap afectat a Catalunya. El nen no estava vacunat, malgrat que la vacuna de la diftèria està inclosa en el carnet de vacunacions obligatòries de la Generalitat de Catalunya als dos, quatre , sis i 18 mesos.  I després, entre els cinc i sis anys.

El cap de Pediatria de l’Hospital del Sagrat Cor de Barcelona , el doctor Jamil Ajram, ha lamentat a Barcelona FM “els corrents contraris a la vacunació infantil” que existeixen a tot l’estat, però també ha felicitat els metges que han diagnosticat la diftèria en aquest pacient, perquè “es fàcil de confondre amb unes angines”. Per una altra banda, ha afirmat que no hi ha motius per a l’alarma social.

El Departament de Salut controla 140 persones, vinculades al nen, que van tenir-hi contacte durant els darrers dies. També estan fent un estudi epidemiològic per veure si alguna d’aquestes persones és portadora de la malaltia, encara que no l’hagi desenvolupada.

La diftèria es transmet entre humans a través d’un bacteri. Pot manifestar-se amb una afectació a les amígdales, la faringe, la laringe, les mucoses nasals o de la pell. Causa ofec, perquè el bacteri colonitza les vies respiratòries i quan creix genera unes toxines que poden danyar el cor, els ronyons i el sistema nerviós. La diftèria és més freqüent entre els nadons de un, dos i tres anys. La manera de confirmar el possible contagi és a través d’una analítica. El medicament l’han hagut de portat de Rússia, un país on encara existeix aquesta malaltia.