Capítol final del serial de l’Escola Sant Felip Neri. Després d’anys de negociacions infructuoses, finalment s’ha tancat un acord pel lloguer de les instal·lacions. Això permetrà que el centre estreni una nova etapa com a institut escola públic el curs 2023-2024. L’entesa ha estat possible mesos després que l’Ajuntament anunciés la intenció d’expropiar part de l’edifici i garanteix que el centre es mantingui al Gòtic.

Negociacions complexes per garantir la continuïtat

S’hi faran obres d’adequació per un import de quatre milions que finançarà l’Ajuntament de Barcelona, tal com s’ha explicat en una compareixença aquest dilluns al Consorci d’Educació de Barcelona. La consellera d’Educació, Anna Simó ha explicat que el curs començarà amb les instal·lacions actuals que s’aniran ampliant al llarg dels propers mesos. La primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, Laia Bonet, ha remarcat la complexitat de les negociacions.

Equipament garantit durant els pròxims 20 anys

La Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Educació (a través del Consorci d’Educació de Barcelona) han arribat a un acord per al lloguer dels espais que permetrà aturar l’expropiació. Així es podran augmentar en 1.133 metres quadrats els espais del centre gràcies a la incorporació de la Casa del Gremi dels Sabaters i la planta baixa del convent. A més a més, s’amplia amb 10 anys més la cessió dels edificis, de manera que s’asseguren els equipaments, com a mínim, durant els 20 anys vinents.

Casa del Gremi dels Sabaters

Negociacions complexes per al lloguer de l’immoble

El procés de reconversió en centre públic va començar el 5 de maig del 2021, quan el titular del concert (la Fundació Privada Torras i Bages) va demanar-ho. Des de llavors, el camí ha estat ple de dificultats i en algun moment ha perillat el futur del centre. La lluita de les famílies per mantenir-lo obert no s’ha aturat i sempre han defensat que l’escola és un element de cohesió al barri.

Després de mesos de converses, el novembre del 2022 es va tancar l’acord perquè es convertís en un centre públic. El procés, però, ha estat complex i ple d’entrebancs econòmics i legals, sobretot per la negociació del lloguer amb els propietaris de la finca, l’orde religiós dels felipons. Tan difícil que al final, el govern municipal d’Ada Colau va anunciar el mes de març passat la intenció d’expropiar l’edifici per garantir que pogués començar com a centre públic al setembre.

Finalment, l’Institut Escola Sant Felip Neri s’integrarà a la xarxa pública el curs vinent a les instal·lacions actuals, amb 359 alumnes, i farà créixer així l’oferta del barri del Gòtic. Com Sant Felip Neri, al setembre també s’estrenarà com a centre públic l’Escola Segre, que fins ara era l’Escola Concertada de les Salesianes de Sant Andreu. En total, ja són vuit els centres concertats que s’han incorporat a Barcelona, a la xarxa pública del Departament d’Educació els últims anys. Amb aquests centres s’ha incrementat el pes de l’oferta pública a la ciutat amb 2.718 noves places.

L’Oratori de Sant Felip Neri, satisfet amb l’acord

La Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri s’ha mostrat satisfet amb l’acord al qual finalment s’ha arribat amb l’Ajuntament de Barcelona per evitar l’expropiació del convent i, alhora, garantir el futur de l’Escola. Això, explica la congregació, permet que l’Oratori pugui desplegar el seu nou pla d’usos i donar continuïtat a l’activitat cultural i religiosa.

L’Oratori ha agraït a l’actual govern municipal la voluntat de trobar un acord satisfactori per a totes les parts que ha facilitat arribar a un nou contracte amb el Consorci d’Educació de Barcelona.