Cada matí, l’Iris Coll repeteix el mateix camí cap a l’escola pels carrers del Gòtic que havia fet ella amb la mare. Ara hi porta un dels dos fills petits, de moment. “Tenia molt clar que si vivia aquí anirien a Sant Felip Neri”. La militància incondicional amb l’escola la comparteix amb desenes de famílies que es mobilitzen des de fa mesos (ara, cada dimarts a les portes de l’arquebisbat) per reclamar una solució que n’eviti el tancament.

Totes tenen clar que un desenllaç negatiu de les negociacions per incorporar aquesta escola concertada a la xarxa pública suposaria un daltabaix per al veïnat. “Seria un cop fort emocionalment”, diu l’Iris, i afegeix: “Una de les coses que em reté al Gòtic és l’escola”. No és l’únic exemple.

L’Ester Jorquera viu a la Barceloneta però això no va ser impediment per escollir aquesta escola catalana, amb un projecte personalitzat i humanístic, nascuda el 1959. “Aquesta escola compensa”, diu, tots els inconvenients que enumera del fet de viure a la ciutat (“lloguers molt alts, molts turistes, soroll…”). Per això, “si l’escola tanca, marxem de Barcelona”.

La propietat, oberta a mantenir l’escola

Apel·lar a la funció social del centre és un dels arguments principals de l’Associació de Famílies (AFA) per reclamar que sigui pública. El president, Josep Maria Boronat, insisteix que “o és pública o és pública”. És també la voluntat de l’Ajuntament, del Consorci d’Educació i de la Fundació Torras i Bages, que se’n fa càrrec des del 1982 però que ja ha avançat que no podrà continuar el curs vinent per problemes econòmics.

Entrevista a Josep Maria Boronat, de l’AFA de l’Escola Sant Felip Neri
ENTREVISTA A ‘BÀSICS’ (22/02/22)

La clau és la negociació amb els propietaris de l’edifici, l’orde religiós dels felipons. Després que s’encallés el procés abans de l’estiu, ara fa pocs dies, la Congregació s’ha expressat en contra de la proposta que se’ls havia fet d’ampliar l’activitat escolar en dues plantes del convent adjacent. Sí s’ha mostrat, però, oberta a mantenir-la en l’espai actual i com a centre públic.

Des del centre, els docents, una trentena, confien en una solució que doni continuïtat al projecte. Actualment hi ha uns 300 alumnes escolaritzats (a infantil, primària i secundària) i de fet és l’únic del Gòtic que ofereix l’ESO.