La Generalitat i el Govern espanyol han tancat un acord per ampliar la plantilla dels Mossos d’Esquadra i arribar als 22.006 agents. A la pràctica això es traduirà en la incorporació de 3.739 policies en els propers anys, és a dir, un creixement del 20 % de la plantilla actual, tot i que no s’han fixat terminis. El reforç de la policia catalana és una qüestió que ja havien abordat les dues administracions amb anterioritat, però aquest divendres s’ha materialitzat a la Junta de Seguretat de Catalunya, amb la presència del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El nou sostre és d’aplicació immediata, però el conseller ha indicat que el creixement es farà de manera esglaonada i serà progressiu, de 800 agents anuals. De fet, el conseller Elena ja va anunciar a principis d’octubre la intenció de convocar més de 800 places l’any que ve per accedir al cos dels Mossos. Fins ara el topall que s’aplicava al cos era de 18.200 agents i datava del 2006.

Elena ha subratllat que aquests 22.006 mossos són una “xifra molt, molt, molt rellevant” perquè permetrà transformar el cos de la policia catalana amb la mirada posada en el 2030. Segons el conseller d’Interior això permetrà fer una policia més propera, amb més presència als barris, i capaç de fer front a nous reptes com la ciberdelinqüència o el terrorisme internacional i, alhora, a la feminització del cos i el relleu generacional.

Homologació amb les policies europees

La Junta de Seguretat de Catalunya també ha acordat homologar els Mossos d’Esquadra amb altres policies europees pel que fa a l’accés a la informació i les bases de dades. La policia catalana també tindrà competències en matèria de vigilància transfronterera i, per tant, seran considerats com a agents d’un estat membre de l’espai Schengen.

Les raons són moltes. Des del 2006 han passat moltes coses, hi ha nous reptes, noves realitats. En dic dues: el turisme, 19 milions de pernoctacions al nostre país; o el terrorisme, que és una nova realitat
Joan Ignasi Elena, conseller d’Interior

Tant el conseller Marlaska com el ministre Elena han destacat el compromís de transmissió d’informació entre els cossos policials, “fonamental per fer polítiques de prevenció”. En aquest àmbit, han defensat que aquesta col·laboració permetrà ser més eficients en la lluita contra la violència masclista.

Marlaska torna a rebutjar el trasllat de la comissaria de la via Laietana

Hores abans, el ministre Marlaska ha tornat a rebutjar la petició del govern català de traslladar la comissaria de la Policia Nacional de la via Laietana per reconvertir l’edifici, com demana l’executiu, en un espai per recordar la repressió franquista i les tortures que hi va haver en aquest indret. Ara bé, fa un mes el ministre de Memòria Històrica, Félix Bolaños, va deixar la porta oberta que la comissaria pugui conviure amb un espai de record a les víctimes de la dictadura.

A banda del ministre Marlaska i el conseller Elena, també han assistit a la Junta de Seguretat el secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós; el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, i el director general de la Policia, Pere Ferrer.