Els membres de l’Acampada per Drets denuncien que els sense sostre no tenen garantits drets recollits a la Constitució, com el dret a la integritat física, el dret a la intimitat o el dret a un habitatge digne i adequat.  Consideren que “els recursos existents són insuficients i tampoc no responen a les necessitats de les persones en situació de sensellarisme”. Per això, reclamen un pla de xoc a l’Ajuntament, a qui proposen mesures a llarg termini com construir un hotel per a persones sense sostre al centre de la ciutat.

Entre les reivindicacions, també hi ha mesures que demanen que siguin immediates, com que es posin a disposició d’aquells que no tenen llar totes les places dels albergs de la ciutat, que s’amplii l’horari i el nombre de dutxes públiques que poden fer servir, o que tinguin el transport públic gratuït. També volen que no hi hagi restriccions als menjadors socials i que s’intensifiqui el seguiment que fan els serveis socials.

Des de l’Acampada pels Drets lamenten que en la reunió d’aquest dijous no els hagi rebut la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, tot i que sí que han parlat amb membres del seu equip. Asseguren, a més, que reclamen solucions per a tots els sense sostre, no només per als qui estan acampats a la plaça, i que per això hi mantindran les tendes fins que es trobi “una solució integral”.

Ajuntament i acampats tindran una segona reunió

Segons l’Ajuntament, part de les peticions que els han fet ja són una realitat, com les targetes de transport per a persones en risc d’exclusió, de les quals asseguren que ja se n’han repartit més de 1.100. També diuen que n’hi ha que no són realitzables perquè són “incompatibles” amb els protocols de treball. Pel que fa reivindicacions com l’accés al servei de dutxes, el consistori s’ha compromès a estudiar-ho.

Des del consistori remarquen també que des del 2016 apliquen el Pla de Lluita contra el Sensellarisme, que van elaborar conjuntament amb 32 entitats i amb persones que viuen al carrer. En el marc d’aquest pla i durant aquest mandat, asseguren que s’ha augmentat un 30 % el pressupost municipal per atendre el col·lectiu, que també han pujat un 30 % les persones allotjades diàriament i que s’han incrementat un 25 % les ajudes dels Serveis Socials per pagar habitatge.

Ajuntament i acampats s’han emplaçat a trobar-se en una segona reunió, de la qual no s’ha confirmat la data, però que, segons els sensellar, s’ha de celebrar al llarg de les dues properes setmanes. El col·lectiu de persones acampades a la plaça de Catalunya reclama a l’Ajuntament que hi aporti propostes concretes.

Sant Jordi, la data límit

El col·lectiu d’acampats també demana que es despenalitzin l’acampada i l’ús de tendes de campanya que ara mateix tenen a la plaça de Catalunya i que abans havia estat a la plaça de Sant Jaume. L’Ajuntament ja els va fer saber que hauran de marxar abans de Sant Jordi, una idea a la qual ja s’havien resignat abans de la reunió d’aquest dijous amb el departament de Drets Socials, però a la qual ara s’han negat. De fet, demanen en cas de desallotjament l’Ajuntament es posicioni al seu costat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a