Aquest és el subsòl de la plaça d'Isop. Just aquí es va produir l'esvoranc de 20 metres i ja no en queda ni rastre. En dos mesos escassos se n'ha completat la reconstrucció del clavegueram. S'ha treballat amb cubeta de gres, un material que en facilita el lliscament i és més resistent. Tot plegat ha suposat una inversió de 430.000 euros. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "No s'ha fet una reparació d'urgència, el que es va fer urgent es va fer els dies posteriors a l'ensorrament. S'ha fet una reparació estructural del clavegueram que baixa pel carrer de Plutó i la plaça d'Isop." Fins ara s'ha fet una recopilació de dades dels pous i mines d'aigua de la zona i d'aquí a un parell de mesos se n'extreuran les primeres conclusions. També s'han revisat una quarantena d'habitatges a petició dels veïns. En 12 casos, en què hi va haver desperfectes i inundacions, l'Ajuntament hi està estudiant possibles compensacions. FRANCINA VILA, regidora d'Horta-Guinardó "El que s'ha fet és una visita a totes les persones afectades, s'està fent la valoració dels desperfectes que hi hagi pogut haver, i quan estiguin valorats els danys d'alguns veïns que encara queden per determinar i arribar a un acord, i el que es farà és assumir les responsabilitats que calgui." A partir de gener s'iniciarà la segona fase de les obres, ja sense afectació per als veïns, es treballarà dins el subsòl per acabar de rehabilitar el clavegueram d'aquest carrer, el carrer de Plutó. L'actuació durarà un parell de mesos, i tot i que es mantindrà obert al trànsit, hi haurà restriccions per als vehicles pesats i per a l'aparcament. L'Ajuntament s'ha compromès a remodelar també la superfície d'aquest carrer i la plaça d'Isop.

L’Ajuntament ha explicat que la reparació del clavegueram ha estat estructural. En els dos mesos d’obres, s’ha restablert el funcionament del clavegueram i s’ha cobert l’esvoranc. Per això, s’han injectat 126 metres cúbics de formigó. Els treballs han costat 430.000 euros.

Després de Nadal, es repararà el clavegueram del carrer de Plutó. Aquests treballs s’allargaran dos mesos i s’hi restringirà l’aparcament i la circulació de vehicles pesants. Finalment, es reurbanitzaran la plaça d’Isop i el carrer de Plutó.

L’esvoranc es va produir el 4 de novembre quan va rebentar una canonada del clavegueram. L’incident va obligar a desallotjar 14 veïns durant tres dies. Des de llavors, no s’han detectat moviments en el terreny ni en els 44 habitatges estudiats. L’Ajuntament encara negocia les indemnitzacions amb els veïns afectats.