La ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica ha aconseguit superar amb escreix les 50.000 signatures necessàries perquè la proposta es pugui debatre al Parlament. De fet, en l’últim mes pràcticament han doblat els suports que havien recollit. Si a mitjan febrer tenien 40.000 signatures, avui n’han pogut presentar a la seu de l’Idescat més de 70.000. Les tres entitats promotores d’aquesta iniciativa, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC, consideren que això demostra “el consens que existeix al carrer” sobre les mesures que proposen. Per tot plegat, ara començaran una ronda de contactes amb els grups del Parlament per recollir suports de cara al moment en què es debati la ILP a la cambra catalana.

La campanya de recollida de signatures va començar el desembre de l’any passat. La ILP reivindica la necessitat de prendre “mesures urgents” a la situació d’emergència que afecta Catalunya en qüestions d’habitatge i de pobresa energètica. Calculen que hi ha gairebé mig milió de pisos buits sobre els quals caldria intervenir, sobretot quan les dades indiquen que només el 2014 es van dur a terme 15.606 desnonaments, el 23% del total de l’estat. Justament després de presentar les signatures, els membres de la PAH s’han desplaçat fins al carrer de Sant Joaquim, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, on han aconseguit aturar el desnonament d’una dona i els seus dos fills.

Pel que fa a la pobresa energètica, els promotors de la ILP consideren que no s’estan evitant els talls de subministrament dels serveis bàsics de llum, aigua i gas, i que les mesures que ha pres el govern s’han demostrat “insuficients”.

El Plenari dóna suport a la ILP

El Ple de l’Ajuntament ha donat suport a la ILP després de la proposició de la regidora del grup d’ICV-EUiA Janet Sanz. La proposició ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups municipals excepte els del PP.

El plenari ha quedat suspès durant uns instants perquè, des de la tribuna de convidats, els activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca han desplegat una pancarta amb l’etiqueta #aguaPAHlaBordeta. S’han queixat per la negativa de Barcelona a subministrar aigua corrent a l’edifici ocupat des del mes passat per la PAH a la carretera de la Bordeta, i han donat suport a la proposta de suport a la ILP.