La denúncia contra els 55 tuits que poden ser constitutius d’un delicte d’odi, l’han presentat aquest migdia a la fiscalia els advocats de l’associació Drets. Els missatges que s’han publicat a Twitter els darrers dies arran de l’accident d’avió als Alps es burlen del fet que la majoria de les víctimes espanyoles siguin catalans. L’associació Drets ha triat aquests 55 tuits d’entre els més de 1.000 que han rebut després de fer una crida als usuaris de les xarxes socials. Són els que els advocats consideren constitutius d’un delicte segons l’article 510 del Codi penal, perquè segons afirmen “atien l’odi, la discriminació i la violència contra un col·lectiu pel fet de ser catalans”.

L’associació Drets també exigeix al Ministeri de l’Interior “detencions immediates” dels autors d’aquests tuits, tal com ja s’ha fet en altres casos quan s’han publicat missatges de burla d’atemptats o d’apologia del terrorisme. “És un tema de voluntat política”, assegura Sergi Blázquez, advocat i president de Drets. Aquesta no és la primera vegada que l’entitat presenta una denúncia a la fiscalia. L’octubre de 2014 ja en va presentar una contra un centenar de tuits catalanòfobs.

Interior diu que és una investigació prioritària

El secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, ha assegurat aquest matí que la investigació policial dels tuits “continua en marxa” i que es considera “una prioritat”. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan identificant ara quins dels missatges ofensius poden ser, a més a més, constitutius d’un delicte d’odi. Segons Vázquez “estaríem parlant d’unes desenes” de tuits. De la seva banda, els Mossos d’Esquadra també ha fet una primera recopliació de missatges ofensius que posarà a disposició de la Fiscalia perquè actuï si ho creu necessari. Fins a aquest moment, els mossos ja han investigat 17 perfils de Twitter i 24 tuits.