Un 62 % de les famílies de primària pensen que la millor edat per donar un mòbil és a partir dels 16 anys. Així ho recull l’enquesta feta entre gairebé 23.000 famílies catalanes pel grup impulsor d’aquest debat, Adolescència Lliure de Mòbil. Malgrat això, el gruix, un 82,1 % de les que tenen fills a l’institut, asseguren que l’han comprat als 12 anys o abans. Per això, una immensa majoria de les enquestades (85 %) creuen que cal un gran pacte social per consensuar endarrerir l’adquisició d’aquest primer dispositiu.

Contradiccions amb l’accés a xarxes

Un contrast que es fa evident també quan s’ha preguntat quina és l’edat adequada per accedir a les xarxes socials. La majoria dels enquestats (72 %) voldrien que els adolescents no entressin a TikTok, WhatsApp, Instagram fins als 16 anys, però un 55 % dels pares i mares admet que han permès que els fills l’usin als 12 anys o abans.

Buscar un gran consens social

Per aquest grup motor, nascut al Poblenou a la tardor, l’enquesta mostra la necessitat que les famílies treballin per buscar un acord que ajorni l’arribada dels mòbils. Creuen que la informació és clau i per això proposaran una trobada presencial del grup el proper 26 de maig al Poblenou per impulsar accions conjuntes. També proposen un debat electoral amb els grups polítics el proper 7 de maig a les 18 h a la Universitat Abat Oliva.

Mòbils prohibits a les escoles

Després de l’intens debat obert per aquest col·lectiu en els últims mesos, el govern va impulsar la regulació dels mòbils als centre educatius, prohibint-los a les escoles i restringint-los a l’ESO, només per a activitats pedagògiques amb supervisió de docent. Aquesta normativa entrarà en vigor ja al setembre.