Els bombers comproven que la distància de seguretat entre aquesta caseta de pirotècnia i els edificis sigui de, com a mínim, 20 metres. És una de les tasques de prevenció que estan fent aquests dies. Ja s'han inspeccionat 86 punts de venda de petards i quatre locals. Però el dia de més feina serà la nit del 23 de juny. De cara a la revetlla, els bombers mobilitzaran 104 efectius a tota la ciutat. Per evitar ensurts, fan una sèrie de recomanacions. RAFAEL ÁLVAREZ, cap d'Unitat de Bombers de Barcelona "Tancar finestres, els tendals per evitar que els petards puguin calar foc i entrar als habitatges, i sobretot també la protecció de la zona forestal." Collserola serà un dels espais amb una atenció especial. Aquí l'any passat s'hi van declarar quatre incendis. Per això demanen que no s'encenguin fogueres a menys de 500 metres de la zona forestal. De moment, ja se n'han autoritzat 19 a diferents places i carrers. Aquest any la Guàrdia Urbana ha intensificat els controls als locals d'oci nocturn on hi haurà celebracions. Entre altres coses, en revisen les sortides d'emergència i l'estat general de les instal·lacions. CARLES REYNER, intendent de la Guàrdia Urbana "També estarem pendents d'altres possibles de convocatòries de festes que es facin a través de les xarxes socials i Internet. Aquesta és una de les coses que més ens preocupa, que en aquests locals hi hagi un excés d'aforament que pugui posar en perill a la gent que hi hagi allà." Però un dels punts de celebració on es preveu més afluència de gent serà la platja, on es desplegarà bona part del dispositiu especial previst per la revetlla. Els agents també faran diversos controls d'alcoholèmia a tots els districtes de la ciutat.

La Guàrdia Urbana duu a terme diverses inspeccions als locals d’oci nocturn, per controlar les sortides d’emergència i les instal·lacions de protecció antiincendis. A més, també han informat que estaran atents a les diferents convocatòries que es facin a través de les xarxes socials, per tal de garantir la normativa d’accessos i aforaments de cada local.

Els Bombers de Barcelona realitzen inspeccions als emplaçaments de casetes de pirotècnia i als locals de venda de petards. En total ja han revisat quatre locals i 86 casetes.

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis (SPEIS) ha rebut, fins a aquest dilluns, un total de 19 peticions per dur a terme fogueres als carrers i places de la ciutat. Aquest mateix cos dels bombers preveu que durant la nit i matinada de Sant Joan hi hagi 104 efectius que donaran resposta a les necessitats ciutadanes que es puguin produir. També es reforçarà la xifra d’operadors del 080 i el Centre de Gestió d’Emergències.

Una de les principals recomanacions dels bombers és allunyar els focs d’artifici i els petards de les zones forestals. Recorden que l’any passat es van declarar quatre incendis a Collserola que van cremar 11 hectàrees. Per evitar que aquest any es repeteixin s’ha decidit ampliar l’horari de vigilància de la serra de Collserola fins ben entrada la nit, en lloc de les 20 h d’anys anteriors.

La Guàrdia Urbana també reforçarà el nombre d’agents que patrullaran per la ciutat durant la nit del 23 al 24 de juny, especialment sobre la venda ambulant de begudes, així com el control a la zona de platges i a la zona centre de la ciutat.

S’activarà el dispositiu per ordenar i recuperar l’espai públic per als banyistes a partir de les 10 h del dia 24.

141 punts de venda de pirotècnia autoritzats

La Delegació del Govern ha autoritzat la venda de petards en 141 punts de la ciutat. S’han repartit entre 84 casetes provisionals i 57 locals. La xifra d’establiments autoritzats a la província de Barcelona ha augmentat aquest any en un 7% respecte al Sant Joan de 2012.

Per a la revetlla d’enguany, s’aplicaran les modificacions que es van introduir en la normativa d’articles pirotècnics. Els petards es classificaran en quatre tipus en funció de la perillositat i el soroll. A la categoria 1, per exemple, pertanyen les bombetes i a la categoria 4 s’hi inclouen els articles més perillosos, que només poden adquirir els experts en castells de focs. L’edat mínima per comprar priotècnia varia en funció del tipus d’article. A més, els responsables de venda dels locals i les casetes han rebut formació sobre seguretat.