(ACN) Unes 350 persones s’han concentrat aquest dijous al vespre davant la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, al carrer de Mallorca, per mostrar el rebuig a la reforma del Codi penal per derogar el delicte de sedició i reformular el de desordres agreujats, ja que consideren que “genera greus afectacions” al dret de protesta.

La mobilització ha estat convocada per una quarantena d’organitzacions i entitats socials, entre les quals Irídia, Marea Blanca, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i Òmnium Cultural, amb el lema “Davant la reforma del Codi penal, prou criminalització de la protesta!”.

Suposarà una “vulneració de drets”

Els convocants de la concentració assenyalen que celebren la proposta de derogació del delicte de sedició, però alerten que la proposta actual comporta “limitacions al lliure exercici del dret a la protesta”.

Les entitats adverteixen en un manifest que si la modificació dels delictes de desordres públics tira endavant suposarà “una vulneració de drets” i s’intensificarà la “tendència repressiva” de les mobilitzacions socials que consideren que hi ha hagut en els últims anys. Per les organitzacions convocants, la reforma vol “criminalitzar” la protesta i retallar drets en un context de crisi econòmica, social i climàtica.

Alguns dels manifestants han cridat consignes de l’1-O i contra la “violència policial” i han portat estelades i banderes representatives de les seves organitzacions, com sindicals. Algunes furgonetes dels Mossos d’Esquadra han custodiat l’edifici del carrer de Mallorca durant la protesta i han tallat els carrers d’aquesta illa de l’Eixample. 

Anuncien més mobilitzacions

Els convocants han criticat ERC i Catalunya en Comú per donar suport a la reforma i han assegurat que convocaran més mobilitzacions mentre s’estigui tramitant. El Congrés dels Diputats ha fet un pas més aquest dijous en la tramitació de la reforma en rebutjar les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Cs, Junts i la CUP. El text es portarà a debat ara en comissió abans de tornar al ple per sotmetre’s a la votació final abans que acabi l’any.