Ciutat de la justícia

(ACN) La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial ha constatat en una reunió aquest dijous la necessitat de crear 32 jutjats socials a tot l’estat espanyol, un dels quals a Barcelona. En un comunicat el CGPJ recull que es podria “agilitzar” l’activitat judicial i reduir els temps de resposta en províncies on s’ha detectat que els actes de conciliació i judici es fixen amb una demora superior a l’any.

Jutjats socials amb més demora

L’acord de la Comissió Permanent es basa en un informe que analitza la situació dels jutjats socials amb més demora. A més, s’ha tingut en compte el criteri fixat recentment pel TC, després que la Sala Primera hagi declarat que un retard de diversos anys vulnera el dret a una tutela judicial efectiva.

L’anàlisi feta pel Servei d’Inspecció del CGPJ ha valorat les càrregues mitjanes d’entrada d’assumptes dels anys 2018 a 2021 i dels tres primers trimestres del 2022. També ha analitzat el nivell de resolució, els temps de resposta i les dates d’assenyalament.

Amb les dades sobre la taula, conclou que és “necessària i imprescindible” la constitució de 32 jutjats socials, 15 dels quals a la Comunitat de Madrid, 12 a Andalusia, quatre al País Valencià i un a Catalunya.

Necessitat d’augmentar la plantilla judicial

A més a més, l’informe adverteix de la necessitat d’augmentar la plantilla judicial en localitats on la càrrega de treball dels jutjats supera el 130 % de l’indicador de mitjana en els últims cinc anys. La Comissió Permanent ha traslladat l’informe als presidents dels tribunals superiors de justícia afectats.