(ACN / redacció) L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat 237 incidències per situacions discriminatòries a tot Catalunya aquest 2022, segons dades del darrer informe sobre l’Estat de l’LGTBI-fòbia presentat aquest dijous. Malgrat que en els darrers anys els casos han anat augmentant, el 2022 s’han reduït un 16,5 % respecte al 2021. Tot i aquesta reducció és el segon any que se superen les 200 incidències per motius d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

L’OCH destaca com a dada “alarmant” que l’agressió física és el tipus de discriminació més registrat (24,9 %) amb 59 casos. L’any anterior aquests casos van representar el 17 % del total. La majoria d’aquestes agressions físiques són complementàries amb agressions verbals i amenaces cap a les persones que les pateixen. En segon lloc hi ha les agressions verbals (23,3 %) amb 55 casos, seguides de les mostres d’odi i exaltació (20,3 %) amb 48 casos.

Perfils denunciants

Més de dos terços del total de les 237 incidències (66,5 %) són reportades per homes gais, seguit de les denunciades per dones trans (10,6 %), lesbianes (10,1 %), no binàries (6,7 %), homes trans (2,8 %) i persones bisexuals (1,7 %).

Les dades recollides indiquen que la mitjana d’edat de les persones que pateixen una discriminació o agressió i ho comuniquen a l’OCH és de 32,6 anys. A diferència del 2021, en el darrer informe hi ha recollida una incidència procedent d’una persona de més de 61 anys. Els mesos amb més incidències són març, maig i juny i coincideixen amb jornades o períodes en què hi ha hagut esdeveniments per visibilitzar el col·lectiu LGTBI. El 40,8 % del total d’incidències es produeixen en cap de setmana, principalment en l’espai públic. Hi ha hagut una davallada d’incidències en l’àmbit de l’habitatge i, en canvi, han augmentat els casos en l’àmbit laboral i en espais d’oci nocturn.

Distribució territorial

Barcelona és la província amb més incidències, tant en nombre absolut com ponderant el nombre d’habitants amb més de la meitat del total d’incidències. Segons l’OCH aquest elevat nombre d’incidències pot estar motivat per la creació del Centre LGTBI i una millor coordinació i treball en xarxa entre les entitats. Amb 164 casos, la província de Barcelona aglutina més de la meitat de casos (44,8 %); Tarragona, amb 11 casos, representa el 20, 8 % del total; Girona, el 20,1 %, amb 17 casos i Lleida és la província amb menys incidències (14,3 5), amb quatre casos.

L’auge de l’extrema dreta

L’informe de l’OCH situa l’extrema dreta com a “perill” en la garantia de drets del col·lectiu LGTBI, específicament per la virulència dels discursos d’odi cap al col·lectiu trans. L’organisme assenyala el risc d’una reculada en els drets legals existents i que s’obstaculitzi l’accés de les persones trans a serveis de salut especialitzats, com ara tractaments hormonals i cirurgies de reassignació de gènere.

El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, diu que és “molt important” que les polítiques públiques donin “una resposta contundent” per revertir l’odi vers les persones LGTBI, “sobretot en un context amb un perill real que el feixisme i l’augment de l’extrema dreta pugui retallar tots els drets i llibertats del col·lectiu”.