JOSÉ DOMINGO, portaveu de Som Catalunya, Somos España "No volem que es trenqui la convivència entre els catalans ni la convivència entre els espanyols. Aleshores, ho hem d'expressar al carrer i que es vegi com s'ha vist avui, amb normalitat i amb alegria. És el que volem i el que farem significativament d'aquí en endavant." ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO, presidenta del PPC "La imatge de la via independentista no és la única imatge de Catalunya. Catalunya és plural i avui la Catalunya silenciosa, majoritària, trenca el seu silenci per dir a tot el món que estem orgullosos de ser catalans i que la nostra manera de ser espanyols és ser catalans i que no volem que ningú no ens porti a un trencament de la convivència, a una divisió i a una fractura de la societat catalana." ALBERT RIVERA, president de Ciutadans "Aquest missatge de l'Espanya plural però unida és el que avui volem llançar. Avui està ple de banderes catalanes, de banderes espanyoles i europees perquè és el que representa aquesta manifestació: civisme, democràcia, unió i pluralitat. I per altra banda també un missatge claríssim a Artur Mas. Que el president Mas sàpiga que Catalunya és plural i que els que volem seguir sent espanyols defensarem al carrer, a les xarxes socials i a les institucions la nostra pertinença a Espanya i a la Unió Europea." Catalunya i Espanya unides en una bandera gegant que ha ocupat un tram sencer del passeig de Gràcia. Simbolitza el missatge dels que han vingut avui a manifestar-se: No a la independència. SACRAMENTO LÓPEZ "Em sento molt catalana i espanyola, no vull que ens separem." ENRIC LASERNA "Volem ser espanyols i catalans i estar dins de la UE" MARÍA RODRÍGUEZ "Tinc pares andalusos i jo sóc catalana. No vull haver de triar entre els meus pares i els meus fills." I ja a la plaça de Catalunya l'ambient festiu n'ha estat protagonista. Els que repetien s'ho han passat encara millor que l'any passat. ÁNGEL MACÍAS "¡Estuve aquí el año pasado pero este es mucho mejor!" MANUEL MORO "Es un día para todos los españoles, catalanes y todos los que sentimos nuestra bandera que es esta... Y también ésta." Un bon rotllo que, aquest cop, ha estat acompanyat pel bon temps. Hi ha qui, per si de cas, venia preparat. LÓPEZ LAMARCA "Me hace muy feliz por lo que significa y me protege del sol." I no només de catalans s'ha omplert la plaça de Catalunya. En Luís i la seva família han vingut expressament de Salamanca. LUÍS VITORIA "Creo que las segregaciones y separaciones son una tontería. La gente sigue a los políticos como borregos. Y yo no soy un borrego." Com tampoc no ho és en José que ha preparat un poema especial per a l'ocasió. JOSÉ GIMÉNEZ "Andaluz de nacimiento, catalán de adopción. A las dos tierras quiero y las tengo en mi corazón." L'acte ha acabat puntual després de la lectura del manifest i l'himne espanyol cantat a l'uníson per tota la plaça.

Al passeig de Gràcia, els organitzadors hi han format una bandera gegant, de més de 100 metres, unint-ne una de catalana i una d’espanyola. La capçalera de la manifestació que havia de començar a les 11.30 h a la cruïlla amb el carrer d’Aragó s’ha situat finalment a la de la Gran Via.

El principal motiu de la convocatòria unionista d’aquest 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, era donar visibilitat a aquells que se senten tant catalans com espanyols. Els convocants denuncien que, en el moment actual, s’està donant la imatge que tot els catalans estan a favor de la independència, i amb aquesta mobilització volen demostrar que això no és així.

Els encarregats de llegir el manifest sobre l’escenari de la plaça de Catalunya han estat els esportistes olímpics Ander Mirambell i Jesús García Bragado, que també és regidor del PP a Sant Adrià de Besòs. En un discurs en què han alternat el castellà, el català i l’anglès, han fet una crida a la resta d’Espanya a “escoltar i estimar” Catalunya, i han demanat també als catalans que valorin la riquesa i la diversitat d’Espanya.

Aquesta és la segona gran concentració contra la independència en un 12 d’octubre. L’any passat s’hi van aplegar unes 6.000 persones segons la Guàrdia Urbana, tot i que la Delegació del Govern espanyol va elevar aquesta xifra a 65.000 i els organitzadors, fins als 100.000.

El Partit Popular i Ciutadans donen suport a la concentració de la plaça de Catalunya. El PP ha noliejat més de 60 autobusos des de tot Catalunya i ha repartit samarretes blaves amb el lema “Som 47 milions”, que és el mateix que fa servir la campanya contra la consulta sobiranista a Catalunya. A la concentració hi han participat els principals dirigents de tots dos partits, encapçalats per Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, i pràcticament tots els seus diputats, a més de l’eurodiputat popular Aleix Vidal-Quadras i el secretari general del PP basc, Iñaki Oyarzábal.

Sánchez-Camacho ha titllat d'”error històric” l’absència a la manifestació dels líders del PSC i d’UDC, Pere Navaro i Josep Antoni Duran i Lleida. “Aquesta és la festa de la gent que defensa ser Catalunya i Espanya, això és el que no han entès”, ha dit. La presidenta del PP català ha assegurat que la Catalunya silenciosa que no vol la independència ha trencat el seu silenci amb l’acte d’avui.

També s’han sumat a la convocatòria Plataforma per CatalunyaEspaña 2000España y Libertad, l’associació Cruz de San Andrés por la Vida y la Familia i els activistes neofeixistes del Casal Tramuntana, encara que els organitzadors han fet tot el possible per desvincular-se’n.