Els propietaris de quatre finques del carrer de l’Aviador Ruiz de Alda, a la barriada de Plus Ultra, han presentat un recurs contenciós contra l’Ajuntament per conservar els patis. Fa un any, aquests veïns de la Marina de Port van rebre un comunicat en què el consistori reclamava l’expropiació dels patis per convertir l’espai en vial.

Les modificacions del PGM

El barri de Plus Ultra data dels anys 20 del segle XX i, actualment, és un dels pocs espais de la ciutat que encara conserva les típiques cases amb pati enjardinat a l’entrada. Amb la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de l’any 2006, la zona va quedar afectada per un plantejament urbanístic que preveia l’eixamplament del carrer de la Mare de Déu de Port. L’any 2015, però, una nova alteració puntual del PGM va proposar la desafectació de la zona per conservar la barriada sense grans alteracions.

Aquesta darrera modificació va permetre reurbanitzar el carrer de l’Aviador Ruiz de Alda, on es troben les quatre finques afectades. A més, el canvi també preveia l’expropiació de dos solars per comunicar aquest carrer amb el de la Mare de Déu de Port i construir un aparcament.

Els veïns no veuen necessari urbanitzar l’espai

A més, l’Ajuntament també va proposar expropiar els patis de quatre finques per ampliar la via pública i, en aquell moment, els veïns ho van acceptar. Actualment, però, consideren que no és necessari i s’oposen a cedir els espais. “Quan encara no s’havia fet la remodelació del barri, encara hauria tingut sentit l’expropiació d’aquests patis, però ara tenim un carrer de sentit invers”, afirma Abdo Florencio, de l’Associació de Veïns de Plus Ultra.

El districte de Sants-Montjuïc afirma que aquests patis estan qualificats com a vials i creu que l’expropiació seria la millor opció per als veïns: “Un dia o altre hauran de passar a ser propietat municipal. Una fórmula és que l’Ajuntament pagui i expropiï als propietaris això i l’altre és que es vegin obligats a fer una cessió gratuïta i a pagar la urbanització”.