L'alcalde no està disposat a tenir els pressupostos prorrogats massa temps més. Per Xavier Trias, la solvència de l'Ajuntament fa necessari tenir els comptes aprovats per garantir una inversió que ara, en bona part, està en dubte. Per això ha estès la mà a l'oposició, en especial als dos grups majoritaris, als quals ha demanat, a banda dels pressupostos, un pacte de mínims que doni estabilitat i eviti la paràlisi. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Un compromís que vagi més enllà de l'aprovació estricta dels pressupostos i defineixi uns eixos econòmics i socials d'actuació compartits fins al final del mandat. No ens podem permetre el luxe d'aturnar-nos. Els asseguro que no ens aturarem, els hi asseguro. S'aprovin o no els pressupostos, no ens aturarem." En la conferència també s'ha parlat de polítiques socials, la primera prioritat, ha dit l'alcalde, així com de cultura. Trias ha anunciat un fons de capitalitat cultural per als consorcis que han vist minvar les aportacions de les administracions. En el torn de preguntes, les infraestructures han saltat a l'arena, amb una impressió personal de l'alcalde sobre el tram central de l'L9. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Sincerament, si no trobem una empresa que inventi un sistema nou que no sé, jo crec que en tenim per a molts més anys de tenir-la en una situació dolenta." El debat polític nacional també ha tingut protagonisme. L'alcalde ha defensat el dret a decidir i ha mostrat plena col·laboració amb el govern. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Com a alcalde de la capital de Catalunya estic al servei del govern d'aquest país per ajudar que aquest referèndum sigui el màxim de massiu possible." Trias ha confirmat que a finals de mes té prevista una reunió amb el president de la Generalitat per analitzar com es desencallen els compromisos pendents del govern català amb Barcelona.

L’alcalde, Xavier Trias, ha fet un repàs dels temes que afecten la ciutat en una conferència organitzada pel Col·legi de Periodistes. Trias ha incidit en la necessitat d’aprovar els pressupostos per a 2013. Per això, ha apel·lat a la corresponsabilitat dels grups municipals i s’ha mostrat obert a pactar amb les formacions amb més regidors un compromís que no s’esgoti amb l’aprovació dels comptes del consistori per a l’any que ve, sinó que defineixi els objectius econòmics i socials fins al final del mandat. L’alcalde ha recordat que “la situació actual ens obliga a asseure’ns i entendre’ns”.

Trias també s’ha referit a la delicada situació d’alguns dels equipaments culturals de més rellevància de la ciutat. L’alcalde ha avançat que proposarà la creació d’un fons de capitalitat cultural. Així, vol que el consistori sigui la principal via de finançament dels consorcis culturals de Barcelona.