Més allunyats de la basílica que anys anteriors, diversos col·lectius han protestat a la plaça de la Mercè a l'arribada de les autoritats. La cridòria, però, no ha eixordat avui el debat, centrat en qui sí i qui no ha assistit a la missa. Per primer cop, el líder del PSC se n'ha desmarcat, com ja fa temps que ho fa Iniciativa en defensa d'un estat laic. En l'homilia, el cardenal Sistach els ha fet un toc d'atenció. LLUÍS MARTÍNEZ SISTACH, cardenal arquebisbe de Barcelona "El laïcisme exclou de l'àmbit públic la dimensió religiosa, i preveu una societat que no és la societat real." L'alcalde ha rebutjat replantejar-se la missa i ha recordat que ja hi ha hagut canvis i que els regidors ja no s'asseuen a l'altar. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Aquí ve qui vol, no obliguem ningú a venir. És una invitació que fa el cardenal i que, evidentment, jo faig encantat d'anar a la Mercè, és la nostra patrona." JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "La simbologia, el que representa és la pleitesia del poder civil, del poder polític davant el poder eclesial. Jo crec que això és el que s'ha de canviar." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "El que no té sentit és que aquells que han anat els últims 32 anys quan eren al govern, de sobte, quan deixen d'estar al govern resulta que s'obre una controvèrsia i decideixen no anar-hi." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Creiem que és profundament desfasat i anacrònic que hi hagi una participació de la corporació en una litúrgia, la catòlica o qualsevol." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Rcat+Dcat "S'hauria de fer una revisió per veure en què consisteixen els actes institucionals de l'Ajuntament de Barcelona en comptes d'apuntar-ne un, no?" En acabar la missa, la tradició mana el seguici d'autoritats pels carrers Ample i de la Ciutat, enguany més concorreguts. La comitiva ha avançat amb dificultats fins a l'Ajuntament. Un cop allà, sortida al balcó, una activitat, aquesta sí, que cap regidor no es vol perdre.

Trias ha volgut deixar clar que la Festa Major de Barcelona té un component religiós que obliga el màxim representant del consistori a acceptar la invitació de l’arquebisbe per assistir a la missa de la Mercè. Xavier Trias ha recordat que tots els alcaldes anteriors ho han fet, encara que segurament qui és creient hi va d’una manera i qui no, d’una altra. Ell ha dit que avui anava a missa perfectament convençut del que feia, tot i que respecta la decisió del president del grup municipal socialista, Jordi Martí, que enguany s’ha sumat a l’opció tradicional dels regidors d’ICV-EUiA i ha optat per no assistir a la missa de la Mercè per subratllar el caràcter laic de la corporació municipal. Tampoc no hi ha anat el regidor Joan Laporta, d’Unitat per Barcelona, per motius d’agenda. En canvi, sí que ho han fet cinc dels 11 regidors socialistes: Assumpta Escarp, Guillem Espriu, Joan Trullén i Pilar Díaz són els que han anat a la missa de la Mercè.

Pel que fa al desenvolupament de la festa, l’alcalde ha subratllat el civisme dels barcelonins i la normalitat com a tònica general. Trias ha dit que els aldarulls que hi va haver diumenge a Montjuïc, arran de l’allau de públic que volia entrar al Piknic Electronik, són problemes puntuals, que en tot cas s’intentaran resoldre de cara a properes edicions. L’alcalde ha dit que cal trobar solucions per no morir d’èxit i, com a exemple, ha parlat de les cues d’una hora i mitja per entrar al Palauet Albéniz, on segurament caldria instal·lar tendals i llocs perquè la gent pugui asseure’s mentre s’espera.

Pel que fa a l’anul·lació de la Festa al Cel, Trias ha reconegut que serà difícil recuperar-la, perquè cal ocupar un espai aeri que l’aeroport de Barcelona no està disposat a cedir, però tot i així ha dit que s’haurà de trobar alguna fórmula per poder tornar-la a fer.

Reaccions dels líders municipals

Després de la missa, els presidents dels grups municipals del PP, ERC i ICV-EUiA han tornat a referir-se a la polèmica per la presència o no dels regidors a la missa de la Mercè.

El president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, ha intentat evitar la controvèrsia sobre el tema. Ha defensat la presència de l’alcalde a la missa i ha criticat els socialistes per desmarcar-se’n ara quan, durant tots els anys en què van governar la ciutat, l’alcalde sempre va anar a la missa de la Mercè.

El líder d’ERC, Jordi Portabella, ha recordat que al llarg de l’any es fan molts actes institucionals amb caràcter religiós. Portabella s’ha mostrat disposat a discutir amb els altres grups si els representants polítics hi han de ser o no, però no a parlar només de l’assistència a la missa de la Mercè de forma descontextualitzada.

Des d’ICV-EUiA, que fa anys que no assisteix a la missa, Ricard Gomà ha titllat d’anacrònic que els regidors de l’Ajuntament hagin de participar en qualsevol litúrgia religiosa. Per Gomà, l’Ajuntament ha de ser un espai de laïcitat i respecte per totes les confessions religioses.

L’alcalde i el president de la Generalitat, Artur Mas, han encapçalat el seguici d’autoritats que s’ha desplaçat, com és costum, a peu fins a l’església de la Mercè per assistir a la missa celebrada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. A l’entrada, s’han trobat amb les protestes d’un centenar de persones en contra de les retallades. També hi havia treballadors de TMB que reclamen la readmissió d’un treballador. Després hi han arribat també diversos col·lectius d’immigrants sense papers.

Martínez Sistach es defensa del laïcisme

Dins la basílica, les autoritats i tots els fidels han escoltat el sermó de l’arquebisbe. Martínez Sistach ha denunciat que el laïcisme exclogui de l’àmbit públic la dimensió religiosa i prevegi una societat “que no és la societat real”. Sistach ha reivindicat la vigència del fet religiós: “És present a la societat i l’Estat no pot ignorar-ho. Pretendre que l’estat laic hagi d’actuar com si el fet religiós no existís equival a situar-se fora de la realitat”, ha dit.

Com cada any, l’ambient a dins de la basílica s’ha anat caldejant per la manca de ventilació i les constants anades i vingudes de l’encenser, que en alguns moments feia difícil respirar amb normalitat dins del temple.