30 milions i 184 projectes en joc. Barcelona obre aquest dijous, 10 de juny, la votació final dels pressupostos participatius, que s’allargarà fins al 20 de juny. Es tracta del procés de participació ciutadana de més envergadura que ha posat en marxa mai l’Ajuntament de Barcelona. Tots els barcelonins de 14 anys o més empadronats a la ciutat poden participar a través del web decidim.barcelona.

Malgrat que des del consistori no s’ha fixat cap objectiu de participació, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha assegurat aquest dilluns que estan molt satisfets: “Fins ara ha anat molt bé”. En l’últim any, 40.000 persones s’han donat d’alta al web per poder presentar propostes o prioritzar-les.

La gran majoria de les 184 propostes finals són inversions en entorns escolars i la pacificació o remodelació de carrers. La votació és vinculant i el govern municipal es compromet a executar els projectes més votats de cada districte en els propers dos anys. Tot i que no garanteixen que el 100 % estigui enllestit abans que acabi el mandat, sí que asseguren que estaran als pressupostos del 2022 i el 2023.

Com es fa la votació?

Els barcelonins poden votar en dos districtes: un és el districte en què s’està empadronat i, el segon, és un d’eleccció lliure. L’objectiu és impulsar iniciatives de proximitat, per això, es pot participar en un segon districte —més enllà d’on es viu— perquè la ciutadania pugui incidir també en el barri on es treballa, o té familiars i amics, i es fa vida.

A diferència de la primera fase de votació, per participar-hi no cal estar registrat al web decidim.barcelona. La identitat es verifica intercanviant les dades personals amb el padró a través d’un codi que es rep al mòbil. La votació es fa amb el mètode cistell de la compra. Cada persona disposa del pressupost total del districte i pot seleccionar des d’un mínim de dos projectes fins a esgotar-lo.

Votacions presencials i exposicions

Exposició al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, on es poden consultar els projectes a votació al districte de Ciutat Vella

Per fomentar la participació s’han organitzat una vintena d’exposicions —dues a cada districte i una les Corts— amb panells informatius de tots els projectes i l’import de la inversió. En aquests punts, a partir del dia 14, també hi haurà suport tècnic per fer la votació de manera presencial a les tardes, a 16 a 20 hores. L’últim cap de setmana, es mantindrà la possibilitat de votar presencialment el dissabte al matí i diumenge tot el dia.

Els punts on es poden visitar les exposicions i votar presencialment són els següents:

  • Ciutat Vella: Casal de Barri del Raval i Centre Cívic Convent de Sant Agustí
  • Eixample: Centre Cívic Sagrada Família i Centre Cívic Cotxeres Borrell
  • Sants-Montjuïc: Centre Cívic el Sortidor i Sala Cadires Vermelles de la seu del districte
  • Les Corts: Biblioteca Montserrat Abelló
  • Sarrià – Sant Gervasi: Casal de Gent Gran de Can Fàbregas i Centre Cívic Vil·la Urània
  • Gràcia: Casal de Joves El Coll – La Bruguera i Centre Cívic la Sedeta
  • Horta-Guinardó: Centre Cívic Casa Groga i Casal d’Entitats Mas Guinardó
  • Nou Barris: Casal de Barri Torre Baró i Centre Cívic Can Verdaguer
  • Sant Andreu: Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica i Fàbrica de Creació Fabra i Coats
  • Sant Martí: Centre Cívic Besòs i Centre Cultural la Farinera del Clot

L’objectiu és informar i acompanyar les persones que tenen més dificultat d’accés a internet o per exercir el vot. També hi ha 150 punts mòbils que tindran aquesta funció. Per acabar, s’han instal·lat 184 plafons, un per cada projecte, que shan col·locat a prop d’on es farà la intervenció en qüestió.

30 M € repartits entre els 10 districtes

Els 30 milions d’euros s’han repartit de manera equitativa entre els 10 districtes de Barcelona. D’una banda, el 50 % (15 milions) s’ha repartit a parts iguals entre els diferents districtes. De l’altra, el 50 % restant (15 milions més) s’ha repartit en funció de criteris com la població, la renda familiar, la densitat, l’esperança de vida o la superfície.

mapa districtes pressupostos participatius

Els districtes amb més projectes són Horta-Guinardó (amb 21 projectes) i Sant Andreu (20), tot i que tots tenen almenys 17 propostes.