vot correu eleccions europees 2024 com votar

Vols saber com funciona el vot per correu de les eleccions europees 2024 i quines són totes les possibilitats per exercir al dret a vot? Prop de 400 milions de ciutadans podran votar a les eleccions europees del 6 al 9 de juny. Després de cinc anys, a Catalunya i Espanya les votacions es faran el 9 de juny i serviran per escollir 61 dels 720 diputats del Parlament Europeu. En aquests comicis es triaran 15 parlamentaris més que en la cita electoral anterior.

Vols votar el 9-J? En aquesta pàgina t’expliquem com pots participar, tant si resideixes a Catalunya com si et trobes a l’estranger. Et detallem, també, com fer el vot per correu per les eleccions europees.

Com votar a les eleccions europees 2024 a Catalunya? Requisits

Per votar a les eleccions europees, com a qualsevol dels altres comicis, cal ser major d’edat i tenir la nacionalitat espanyola o d’un altre país de la Unió Europea. Un cop a la mesa electoral, hauràs de presentar el teu DNI, passaport o carnet de conduir per identificar-te.

Si no tinguessis a mà el document nacional d’identitat, també pots mostrar l’aplicació miDGT o la targeta de residència, si ets ciutadà de la Unió Europea.

On votar a les eleccions europees 2024?

Si has de votar a les eleccions europees, et pots trobar amb diferents escenaris. El més habitual és depositar la papereta al col·legi electoral més proper a casa, però podria ser que et trobessis en una situació diferent.

Si tens la nacionalitat espanyola i resideixes a l’estranger, pots votar a l’estat on resideixis. Abans, però, t’havies d’inscriure al registre de matrícula del consultat per ser inclòs al cens d’electors, entre dos i tres mesos abans de les eleccions. Si només et trobes temporalment a l’estranger, hauràs de fer un tràmit similar. En aquest cas, t’havies de registrar com a no resident al consolat, un cop convocats els comicis, i demanar el vot en un termini de 25 dies.

Els electors amb nacionalitat d’un altre país de la Unió Europea no s’escapen dels tràmits previs i s’hauran d’empadronar a l’ajuntament per exercir el dret a vot el 9 de juny. A més, per evitar el doble vot, hauran de dir on van votar per última vegada. Aquest tràmit s’havia de fer abans del 30 de gener.

Vot per correu de les eleccions europees 2024

Si el 9 de juny no pots votar presencialment a la teva mesa electoral, pots sol·licitar el vot per correu amb el teu DNI a qualsevol oficina de Correus fins al 30 de maig. Uns dies després d’aquesta petició, rebràs per correu certificat les paperetes de cada formació política i un sobre de votació. Hauràs de triar el partit que vols votar i envia el sobre dirigit a la mesa electoral per correu certificat, com a màxim quatre dies abans de la cita electoral. Per tant, tindràs temps per enviar el sobre fins al 5 de juny.