(ACN / Redacció) Uns 478.000 vehicles han abandonat l’àrea metropolitana de Barcelona en l’operació sortida del pont de Sant Joan, des de les 15.00 hores de divendres fins a les 15.00 hores de dissabte. Es tracta d’un 4 % més dels 460.000 vehicles previstos inicialment, segons ha detallat el Servei Català de Trànsit (SCT).

Tot i que sempre són unes dates complicades pel que fa a la mobilitat, enguany a l’operació sortida pel Sant Joan 2024 s’hi ha afegit el Gran Premi de la Fórmula 1 a Montmeló, que es fa aquest cap de setmana, i un cap de setmana llarg, ja que el festiu del 24 de juny cau en dilluns.

Principals complicacions a l’AP-7 i Montmeló

 L’AP-7 i l’entorn del Circuit de Catalunya han registrat aquest dissabte les principals retencions amb un màxim de 9,5 quilòmetres de cua al Penedès –entre Castellet i la Gornal i Banyeres- i d’uns 8 quilòmetres de congestió al Vallès –entre Santa Perpètua de la Mogoda i Montornès. A les 15.30 hores, la situació viària ha millorat molt i només destaquen els 5,5 quilòmetres d’aturades a l’AP-7 entre Sant Sadurní d’Anoia i Gelida.

Divendres a primera hora de la tarda es van arribar a acumular 21 quilòmetres de cua entre Llinars del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

Lamiel: “Hi haurà cues fins al migdia”

El director de l’SCT, Ramon Lamiel, ha avisat que “el pic de retencions es preveu cap a les 12 hores al tram nord de l’AP-7, amb la C-17 i la C-33, on s’ajuntaran els vehicles que surten de l’àrea metropolitana en direcció Girona amb els assistents al Circuit de Montmeló“, ha afirmat Lamiel en una entrevista a RAC1. El director de l’SCT ha recomanat la C-32 com a via alternativa per anar direcció nord i el transport públic com a opció vàlida per anar al Circuit de Catalunya.

Carreteres amb més complicacions

Segons Trànsit, tenint en compte les dades de mobilitat i retencions de l’operació especial de Sant Joan d’anys anteriors, les vies que poden concentrar els principals problemes de mobilitat són:

  • AP-7 al tram central durant la sortida.
  • AP-7 nord de Sant Celoni a la Roca del Vallès durant la tornada.
  • Tram de l’AP-7 sud a partir de Vilafranca del Penedès durant la tornada.

També es preveu circulació densa amb retencions a les vies d’accés a localitats costaneres:

  • N-340 al Vendrell i Torredembarra.
  • C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges.
  • C-31 a Santa Cristina d’Aro i C-65 a Llagostera.

Controls d’alcoholèmia i de drogues a les carreteres

La Divisió de Trànsit de Mossos desplegarà un dispositiu per regular el trànsit i punts de control d’alcoholèmia i drogues amb l’objectiu de prevenir accidents de trànsit.

Des de les 15 h de divendres, 21 de juny, fins a les 23.59 h de dilluns, 24 de juny del 2024, es faran un total de 1.106 controls amb la participació de 1.366 efectius de trànsit. En concret, 315 controls d’alcoholèmia i drogues, 161 controls de seguretat passiva, 203 controls de PREMOT (motocicletes), 190 controls de distraccions, 158 controls de velocitat i 79 controls de transports.

Des del dia 23, a les 22 h, fins al dia 24, a les 10 h, es faran 75 controls específics de drogoalcoholèmia amb la participació de 412 agents.

Sortiran 460.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona

Trànsit estima que uns 460.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona entre les 15 h de divendres, 21, i les 15 h de dissabte, 22 de juny. L’operació tornada de dilluns, 24 de juny, es durà a terme entre les 12 i les 0 h i es calcula que 280.000 vehicles es mobilitzaran cap a la zona d’influència de la capital catalana. L’AP-7 i les vies que permeten anar cap a destinacions costaneres o tornar-ne seran les que concentraran més afluència de vehicles.

La coincidència de les celebracions de la revetlla de Sant Joan i del Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya farà incrementar la intensitat del trànsit principalment a l’AP-7 durant l’operació sortida de l’àrea metropolitana de dissabte. Es preveu que el màxim volum de trànsit sigui entre les 9 i les 13 h.

Per reduir el trànsit, el SCT establirà divendres a la tarda i dissabte al matí un carril addicional de sortida al tram nord (Montornès-Sils) i al tram sud (Martorell-Vendrell) de l’AP-7. La velocitat màxima en aquests trams serà de 100 km/h (80 km/h per als camions, que hauran de circular per la dreta). Aquests carrils addicionals estaran controlats per vols d’helicòpter i per patrullatge de Mossos d’Esquadra.

Mesures especials pel Gran Premi d’F1

Quant a l’impacte en el trànsit que pot produir la celebració del Gran Premi d’F1, Trànsit ha establert mesures especials entre divendres i diumenge. Tot i això, es recomana als usuaris que hi tinguin previst assistir que s’hi desplacin en transport públic.

Per als que vagin al circuit en vehicle privat, se separarà el flux del trànsit segons l’aparcament al qual es dirigeixin. Així, els usuaris amb els aparcaments A i B hauran d’agafar la C-17 i els que tinguin els aparcaments C i D hauran d’anar per l’AP-7. D’altra banda, a la C-35 hi haurà restriccions per als camions divendres, dissabte i diumenge al matí, i per als turismes, dissabte i diumenge al matí.

Operació tornada per Sant Joan aquest 2024

En l’operació tornada de dilluns, dia 24, s’instal·laran més de 80 km de carrils addicionals en sentit contrari a l’habitual a l’AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l’AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei i a la C-32 Nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat, amb les mateixes limitacions de velocitat que en l’operació sortida. A més, dilluns, de 10 a 22 h, hi haurà restricció per als vehicles pesants a tot el tram de l’AP-7.

Trànsit demana extremar la prudència en tots els desplaçaments, informar-se i programar el viatge, i recorda que l’alcohol i la conducció són totalment incompatibles.