La croada del govern municipal contra els apartaments turístics a Barcelona ja té un pla definit. L’alcalde, Jaume Collboni, ja va avisar que volia eliminar aquests allotjaments de les zones més tensionades, com Ciutat Vella, una mesura que ara es materialitza però al conjunt de la ciutat. L’Ajuntament ha anunciat que extingirà els 10.101 habitatges d’ús turístic (HUT) existents ara a Barcelona el novembre del 2028, amb l’objectiu de destinar tots aquests immobles al parc d’habitatge residencial per ampliar-lo.

“La ciutat no es pot permetre una xifra tan elevada de pisos turístics […] en un context en què la dificultat d’accés a l’habitatge i els efectes negatius de la massificació turística són evidents i compartits”, insisteix el govern de Collboni. L’executiu municipal busca així que, a partir del novembre del 2028, desaparegui de la ciutat de Barcelona la figura del pis turístic tal com avui la tenim present.

Barcelona deixarà de renovar llicències d’ús turístic

Per fer-ho, el govern preveu aplicar el Decret llei de la Generalitat aprovat el 7 de novembre passat que regula els habitatges d’ús turístic (HUT). El nou marc normatiu estableix un màxim de cinc anys per a les llicències actuals dels allotjaments per a turistes. D’aquesta manera, passen a ser llicències temporals i, expirat aquest temps, els ajuntaments tenen la potestat de renovar-les o no.

A més, l’Ajuntament ha defensat que Barcelona “fa anys que fa feina” per limitar els habitatges d’ús turístic. “El PEUAT ens ha servit per fixar un topall i batallar contra l’activitat il·legal”, ha dit la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet. “En el moment inicial del PEUAT, teníem a Barcelona més de 6.000 habitatges d’ús turístic il·legals. Avui, estem comunicant a les plataformes més de 300 anuncis de pisos il·legals que es retiren”, ha assegurat.

En aquest sentit, en la pròxima revisió del PEUAT, s’eliminarà la categoria d’habitatge d’ús turístic. “Aquestes activitats acabaran la seva vida útil el novembre del 2028”, ha insistit Laia Bonet.

Cap pis turístic nou a Barcelona

A més, no s’impulsarà cap planejament urbanístic que faci compatible l’ús turístic de l’habitatge amb el de domicili habitual. L’alcalde considera que la indústria del turisme és molt important per a la nostra economia, però que la ciutat està al límit. En aquest sentit, fins ara havia defensat que l’oferta de llits turístics no pot créixer més.