Portar l'oli a reciclar en envasos no reutilitzables o fer-ho en l'Olipot, que després s'ha de netejar a casa, era fins ara procediment habitual. L'esforç que requeria buscar un recipient o netejar-lo per tornar-lo a fer servir dissuadia molts barcelonins de reciclar. L'any 2011, amb la primera campanya de sensibilització i el famós Olipot es va donar un impuls a la reutilització d'aquest líquid, però des d'aleshores aquesta pràctica ha caigut progressivament. Per facilitar-la, el consistori implantarà un nou sistema perquè quan l'usuari porti un pot d'oli al punt verd, se li'n donarà un altre de net per omplir-lo directament. ASUN RODRIGUEZ, gerent Asproseat: "Fins ara la manera generava que el ciutadà hagués de fer un esforç perquè havia d'anar amb una ampolla i emplenar el recipient. Les estadístiques diuen que un 6,8% dels usuaris ho està fent, però jo crec que hem d'anar més enllà." Els nous envasos, 200.000 en total, arribaran plens a aquesta planta de reciclatge. Aquí 14 treballadors amb discapacitat de la Fundació Asproseat s'encarregaran de depurar-lo perquè es pugui convertir en biodièsel pel procediment habitual. La novetat és que, un cop buits els recipients, en trauran els residus sòlids i els rentaran. Després els envasos tornaran als punts verds, on es donaran novament als usuaris. Cadascun té una vida útil d'uns cinc anys. JOAN PUIGDOLLERS, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans: "És veritat que aquest recipient és més simple d'utilitzar, al final l'altre el tenies a casa, l'havies de portar al punt verd i te'l tornaves a casa. El fet que canviem recipient per recipient ho facilita i per això fem aquest canvi." Aquest és el nou envàs que es podrà recollir a partir de dimecres als 162 punts verds de la ciutat. Té una capacitat d'un litre i mig, el consum aproximat d'oli d'una família en tres mesos. Us ho ha explicat des de la Nova Esquerra de l'Eixample, Rocío Romero.

La campanya engega l’1 d’octubre a tota la ciutat. Els nous recipients es podran recollir als punts verds. Tenen capacitat per a 1,5 litres d’oli usat i quan es retornin plens seran intercanviats per un altre de nou. Els empleats que s’encarregaran de recollir l’oli són 14 treballadors seleccionats per la Fundació Asproseat, que treballa amb discapacitats. L’objectiu de la iniciativa, a banda d’estimular el treball d’aquest col·lectiu, és estimular el reciclatge.

Des de la campanya de 2011, en què es va donar un impuls important a la reutilització d’aquest líquid amb l’Olipot, el consistori ha detectat una caiguda progressiva d’aquesta pràctica fins arribar a un 12% menys. És per això que en la planta de reciclatge, a banda de convertir l’oli en biodièsel, es netejaran els recipients. D’aquesta manera, sempre que els usuaris vagin a portar un pot ple d’oli de casa, s’emportaran un de net per tornar-lo a omplir. Tot plegat facilita el procés i pot contribuir a que els ciutadans tornin a recuperar l’hàbit de reciclar oli.

Els treballadors arreplegaran els envasos d’oli i els portaran a les instal·lacions de l’entitat, on es netejaran perquè es puguin tornar a posar en circulació. Segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdollers, aquests recipients tenen una vida estimada de cinc anys. Els pots han costat un euro cadascun i se n’han adquirit 200.000 euros. Puigdollers ha dit que aquest és l’únic cost que la campanya tindrà per al consistori perquè els llocs de treball s’autofinançaran. Amb el material reciclat es farà biodièsel.

El consistori confia que la campanya tingui seguiment: “És més fàcil que l’anterior perquè sempre te n’emportes un pot net”, ha dit Puigdollers, qui també ha assenyalat que el component humà de la iniciativa també serà fonamental.