Segons ha explicat la vicepresidenta, el Govern ha demanat ja l’informe preceptiu del Consell d’Estat, que l’haurà de tenir a punt en menys de 48 hores. La Comissió Permanent d’aquest òrgan consultiu de l’Estat preveu reunir-se aquest diumenge per aprovar el dictamen. Llavors, una reunió extraordinària del Consell de Ministres aprovarà els recursos que, un cop signats pel president Mariano Rajoy, seran presentats al Tribunal Constitucional pels advocats de l’Estat. Tot això passarà previsiblement dilluns. El Constitucional no té prevista cap reunió ordinària fins al 7 d’octubre, però es preveu que es pugui reunir de forma extraordinària dimarts per admetre a tràmit els recursos del Govern.

Sáenz de Santamaría espera que llavors el tribunal suspengui cautelarment la Llei de consultes catalana i la convocatòria de la consulta del 9 de novembre. “Amb la suspensió, no es pot dur a terme cap mena d’actuació perquè el decret es faci efectiu”, ha advertit la vicepresidenta, en resposta a la pregunta d’un periodista sobre què faria el Govern central per evitar que, durant la suspensió cautelar, la Generalitat tiri endavant, també “cautelarment”, els preparatius de la consulta.

La vicepresidenta ha insistit en els arguments sobretot legals del Govern espanyol per negar qualsevol possibilitat de consulta als catalans sobre la independència de Catalunya. “No hi ha res per sobre de la voluntat sobirana del conjunt del poble espanyol, que s’ha dotat d’unes normes que tothom ha de complir”, ha dit. Per Sáenz de Santamaría, la Constitució atorga al Govern central la competència per convocar qualsevol mena de referèndum, sigui o no vinculant, i per això la consulta del 9 de novembre és inconstitucional.

Mentre el president del Govern, Mariano Rajoy, torna avui del seu viatge oficial de la Xina, la número dos de l’executiu ha dit que la convocatòria de la consulta del 9 de novembre “fractura la societat catalana, divideix els catalans, els allunya d’Europa i del sentir comú de tots els espanyols”, amb qui hi ha “vincles personals, afectius, socials, econòmics, comercials en totes les direccions: són molts segles de vida en comú”.