copa i productes menstruals
Foto: Maria Aladern (ACN)

(ACN) La Generalitat està ultimant la posada en marxa del servei de distribució de productes menstruals reutilitzables gratuïts a les farmàcies. El Departament d’Igualtat i Feminismes està fent proves tècniques en 13 punts del territori amb la previsió que el repartiment comenci en les pròximes setmanes. Un cop es posi en marxa, el 90 % de les farmàcies de Catalunya distribuiran copes menstruals, calces i compreses de tela de forma gratuïta.

El servei de distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a través de les farmàcies és una de les accions recollides en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Els productes es podran recollir mostrant un codi QR que les persones menstruants trobaran a l’app La Meva Salut. Per ara, el govern està fent “tests d’estrès” per assegurar que el procediment funciona i que totes les farmàcies implicades tindran estoc de cada producte.

La immensa majoria de farmàcies

La secretària general d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva, assenyala que el govern fa mesos que treballa amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya per poder comptar amb la immensa majoria de les farmàcies de tot el territori. Aquestes, un cop es posi en marxa el servei, tindran un element identificatiu que indicarà que disposen de productes menstruals reutilitzables gratuïts.

Un missatge de tranquil·litat a les dones perquè segur que prop de la seva feina, d’on fan el seu oci o de casa seva trobaran una farmàcia identificada on puguin exercir el seu dret a recollir productes menstruals”
Georgina Oliva, secretària general d’Igualtat i Feminismes

Més enllà de les proves tècniques, també s’està fent formacions perquè els farmacèutics acompanyin les dones a l’hora d’escollir els productes i, alhora, l’executiu també està tirant endavant una formació més àmplia a les farmàcies adherides sobre drets reproductius i sexuals.

“A partir d’una conversa sobre la regla podem estirar el fil i detectar una endometriosi o inclús una situació més greu al voltant de la salut sexual i reproductiva de les dones”, indica Oliva.

“És una qüestió de justícia de gènere”

El servei estarà a disposició de 2,5 milions de persones, el total de la població menstruant a Catalunya. Pel Departament d’Igualtat i Feminismes, era una qüestió de “justícia de gènere” assegurar l’accés gratuït i universal a productes menstruals reutilitzables.

En aquest sentit, Oliva recorda que el govern fa molt de temps que demana l’excepcionalitat en l’IVA d’aquests productes, així com que siguin gratuïts. “Fins que això no arriba, perquè és competència de l’Estat i fins i tot de regulacions europees, no volíem esperar, perquè això és un dret que ha d’estar a tots els racons del país i ha de ser de fàcil accés”, sentencia.

2.500 € en productes menstruals no reutilitzables

Segons va indicar Verge el mes de setembre, es calcula que una dona gasta uns 2.500 euros al llarg de la seva vida fèrtil en productes menstruals, mentre que utilitzant copes menstruals aquesta despesa, segons el departament, es reduiria a 145 euros.

Pel govern, la posada en marxa d’aquest servei també és una qüestió de justícia climàtica, atès que productes menstruals com la copa o les compreses i calces de tela són reutilitzables i tenen una vida “d’entre cinc i 10 anys”. Quan es va anunciar el servei, la titular del Departament d’Igualtat, Tània Verge, va explicar que cada any es generen 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables i que, per tant, l’objectiu també és contribuir a reduir aquests residus.

Amb tot, la secretària general d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva, recorda que es tracta d’una iniciativa “pionera arreu de l’Estat i en àmbit internacional”.