Més d’una setantena de lavabos públics de Barcelona, situats en equipaments municipals, s’han etiquetat com a lavabo amic de la menstruació sostenible. Es tracta de lavabos que afavoreixen l’ús de productes sostenibles per a la menstruació, com ara copes menstruals, compreses de tela, roba interior menstrual o l’esponja marina, perquè permeten l’ús i el rentat d’aquests productes de manera higiènica.

Aquesta campanya, impulsada per la fundació Rezero i amb el suport de l’Ajuntament, posa en focus el dret de les dones a la neteja i ús de productes menstruals lliures de tòxics i reutilitzables, a la vegada que pretén eliminar els tabús associats a la menstruació i la manca d’informació sobre “productes menstruals lliures de tòxics més ecològics i econòmics” en comparació amb els d’usar i llençar, més generalitzats.

Pica en el compartiment del vàter, sabó i paper

Els lavabos públics amb el distintiu tenen una pica amb aixeta en el mateix compartiment individual del vàter, amb sabó, que els impulsors demanen que sigui amb PH neutre, i paper de vàter, preferiblement reciclat i lliure d’additius com fragàncies o colorants. A més, també han de tenir una paperera amb servei periòdic de buidatge i gestió adequada dels residus. I, evidentment, han d’estar en bon estat i funcionament de la infraestructura fixa com cadena del vàter, llum i sistema de tancament de la porta.

Els impulsors apunten que l’elecció dels productes menstruals està influenciada per factors com ara l’oferta en els punts de venda, el cost dels productes, factors culturals, la disponibilitat d’informació, i les facilitats que disposen les dones en els lavabos públics.