Aquest dilluns s’ha obert el termini per presentar propostes als primers pressupostos participatius de l’Ajuntament de Barcelona. Hi ha 75 milions d’euros per repartir en inversions als barris durant tot el mandat. Entre les primeres propostes ciutadanes que s’han registrat al web Decidim.barcelona hi ha la de fer passar una nova línia de tramvia per la via Laietana.
La proposta la firma una plataforma ciutadana que s’anomena Tram Via Laietana, que planteja que la nova línia de tramvia uneixi la plaça d’Urquinaona amb el Parc de la Ciutadella i, de passada, pacificar la via Laietana sense cotxes i amb un carril bici. Una altra usuària proposa també un tramvia per l’avinguda Meridiana des de Fabra i Puig fins a les Glòries.
Les dues idees tenen, però, poques opcions de prosperar. Un dels requisits dels pressupostos participatius fixa el límit màxim per inversió en dos milions d’euros i, segurament, aquests projectes superaren aquesta quantitat. A més, les dues propostes requereixen una despesa associada en personal, un altre dels motius per rebutjar-les.
Més superilles i carrils bici
Entre les primeres propostes que recull el web Decidim.barcelona destaca la petició de més carrils bici. De fet, l’usuari ComunitatBiciBcn en proposa a quatre llocs: a la Gran Via, a la plaça d’Espanya, a la ronda de Sant Pere i la del Guinardó. Una altra usuària demana baixar el carril bici del passeig d’Isabel II de la vorera a la calçada, i un altre usuari demana un carril bici a la part alta de Balmes.
Guanyar noves superilles és també una proposta recurrent. Un usuari en planteja una a Sants entre la rambla del Brasil, el carrer de Numància i l’avinguda de Madrid. També n’hi ha un que demana ampliar la superilla del Poblenou a l’illa Tànger-Badajoz-Bolívia-Àvila. Reformar l’avinguda de Roma, el pont de Calatrava, ampliar l’àrea de jocs infantils a la plaça de Sants o ampliar el pipican al Parc Central del Poblenou són altres peticions registrades.
Què es pot proposar i quan es votarà?
Als pressupostos participatius s’hi pot demanar la rehabilitació, reforma o ampliació d’equipaments públics, la construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, la reurbanització d’espais públics, millores en infraestructures i mobiliari urbà i aplicacions o infraestructures tecnològiques. No es pot proposar res que tingui després una despesa associada en personal, com ara una escola bressol.
El termini per presentar propostes acaba el 27 de març. Hi pot participar qualsevol persona, encara que no estigui empadronada a Barcelona. Del 20 al 30 d’abril es farà una primera votació per triar 30 projectes per districte. En aquesta part sí que només hi podran participar els majors de 14 anys que estiguin empadronats a Barcelona. La votació final serà del 26 de maig al 7 de juny.