La crisi del coronavirus ha obligat a readaptar la relació que estableix l’Administració amb la ciutadania. Arran de la pandèmia, les oficines d’atenció ciutadana han restringit l’aforament i han reforçat els tràmits no presencials. Ara el govern municipal ha posat en marxa un canal telemàtic per recuperar el contacte. L’OAC et truca permet als barcelonins demanar cita per ser atesos per telèfon o bé per videoconferència, i fer tràmits en línia.
Bona acollida entre els primers usuaris
Aquest servei ja s’ha posat en marxa i, segons l’Ajuntament, ha tingut molt bona acollida entre els primers usuaris, que l’han puntuat, de mitjana, amb un 9 sobre 10 en les enquestes de satisfacció.
Concretament, des de gener s’han fet 8.500 atencions amb L’OAC et truca, de les quals 864 van ser amb el servei de videotrucada.
Com funciona?
El servei permet agafar una cita i seleccionar si es vol rebre atenció telefònica o videotrucada. En demanar la cita, el ciutadà rep un correu electrònic amb les indicacions per fer la videotrucada i lliurar els documents a l’Ajuntament necessaris per fer el tràmit.
En la data concertada, un treballador de l’Oficina d’Atenció Ciutadana contacta amb el ciutadà per proporcionar la informació o realitzar el tràmit que necessiti.
A través de L’OAC et truca es poden fer els tràmits següents:
- Informació general i assessorament sobre tràmits
- Informació del cens electoral
- Informació de Coneixement de Residència: consulta sobre la situació d’una sol·licitud
- Volants de padró
- Alta al cens d’animals de companyia
- Consulta prèvia per iniciar una activitat a Barcelona
- Consulta prèvia per a la tramitació d’expedients d’obres
- Registre Gaudir +
- Tràmits de tributs i multes
Els serveis d’atenció ciutadana s’adapten a la pandèmia
La covid-19 ha obligat l’Ajuntament a reforçar els canals no presencials. Els tràmits per internet han crescut un 35 % l’últim any i les trucades al 010, un 25 %.
En total, s’han incorporat a la tramitació en línia una trentena de tràmits que abans només es podien fer presencialment a les oficines. És el cas de les altes i canvis de domicili al padró, l’autorització especial per sol·licitar o ampliar les terrassa, o la targeta d’aparcament per a persones amb discapacitat, entre d’altres.