Compte enrere per l'inici d'una campanya marcada per la bipolaritat entre les dues principals forces. PSC i CiU es juguen respectivament perdre o guanyar l'alcaldia després de 32 anys d'hegemonia socialista al consistori barceloní. Les enquestes apunten Convergència com la força més votada però després de les primàries, el PSC, amb Jordi Hereu de cap de llista, aspira a poder capgirar els pronòstics. El Partit Popular, sota el lideratge d'Alberto Fernández Díaz, es prepara per jugar un paper decisori com a tercera força i durant tota la precampanya s'ha postulat com el partit que podria tenir la clau per governar. Per la seva banda, Esquerra Republicana, ara en coalició amb Reagrupament i Democràcia Catalana, comprovarà el rèdit electoral que li suposa l'aliança amb Joan Laporta. I l'únic cap de llista nou, Ricard Gomà d'Iniciativa per Catalunya que, segons les enquestes, afronta els comicis sense acusar el desgast per l'acció municipal dels últims quatre anys com a soci de govern.

25 candidatures per a 1.163.000 electors

En aquests comicis podran votar 71.000 persones menys que a les anteriors eleccions municipals a Barcelona. El motiu principal d’aquest descens és que l’any 2007 tenien dret de vot els barcelonins residents a l’estranger, que un canvi en la normativa electoral ha exclòs del cens. Així, els que triaran els regidors del Ple barceloní per als propers quatre anys seran en total 1.163.000 ciutadans i ciutadanes. Pel que fa a les llistes que s’hi presenten, són un total de 25 candidatures, entre les quals hi ha novetats destacades com les CUP-Alternativa per Barcelona o Plataforma per Catalunya, a més dels partits que s’han sumat a ERC per formar la coalició Unitat per Barcelona.

Entre totes les llistes s’escolliran els 41 regidors que formaran part del Consell Municipal i triaran l’alcalde. Les enquestes apunten que, tal com ja va passar el 2007, cap partit s’aproparà a la majoria absoluta (21 regidors), així que el proper govern municipal serà fruit del pacte entre més d’un partit o bé tornarà a estar en minoria.