r4 rodalies catalunya
Foto: Laura Guerrero

(ACN/redacció) La consellera de Territori, Ester Capella, ha defensat el traspàs de Rodalies i ha negat que es tracti d’un “regal enverinat”. “Decidirem sobre les inversions a Rodalies, sobre les prioritats i sobre els plans d’acció”, ha explicat Capella aquest dissabte a Catalunya Ràdio. La titular de Territori ha recordat que fins ara ho decidia tot Renfe i ha assegurat que el traspàs es notarà des del primer moment perquè la Generalitat serà “més transparent” i tindrà “més cura dels usuaris”.

Capella demana un marge als ciutadans

La consellera ha demanat als ciutadans que “entenguin que això no es resol l’endemà mateix que la Generalitat n’assumeixi la responsabilitat” i ha reclamat un cert marge als ciutadans. Capella ha evitat parlar d’inversions a Rodalies. “Seria una temeritat. Ara l’únic que es necessita és activar-ho al més aviat possible. Es tracta d’un acord d’investidura i anirà per fases”, ha assenyalat la titular de Territori.

Un traspàs de Rodalies progressiu

Capella ha comparat el traspàs de Rodalies amb el desplegament dels Mossos d’Esquadra. “Serà progressiu i s’anirà estenent al llarg del territori i del temps“, ha constatat la consellera de Territori, que també ha negat que l’Estat tingui “dret a veto” a l’empresa pública Rodalies Catalunya. “La participació majoritària serà de la Generalitat i ho diran els estatuts. Però caldrà una majoria qualificada per adoptar certes decisions estratègiques“, ha reconegut Capella, que ha parlat de temes com una possible entrada a França, el tram de Puigcerdà o si es vol operar conjuntament amb una empresa estrangera.

Descartada la gestió de Rodalies pels FGC

La consellera de Territori ha descartat que els FGC fos qui assumís Rodalies. “No hem de barrejar les coses. Nosaltres tenim el 100 % de competències als FGC i aquí estem parlant d’un traspàs progressiu”, ha matisat Capella, que també ha volgut garantir els drets laborals dels 2.500 treballadors de Renfe, arran del recel dels sindicats. “No hi haurà cap pèrdua de drets laborals”, ha promès la titular de Territori, que ha xifrat en més de 500 M € els diners que rebrà al Generalitat per al servei de Rodalies aquest 2024: els 335 milions de dèficit tarifari i els 132,7 del deute del Pla d’acció.