Ahir a la nit van enterrar simbòlicament la funció pública. Aquest matí els sindicats han rebut els diputats lliurant-los recordatoris del funeral. I aquesta tarda, centenars de treballadors de la Generalitat s'han manifestat a les portes del Parlament de Catalunya en contra de les retallades previstes als pressupostos de 2012 aprovats avui. XAVIER CASAS, responsable d'UGT a la Generalitat "Són els pressupostos més regressius de la història de la Generalitat de Catalunya. Ens trobem, no només amb l'aprovació de números, sinó amb la retallada de drets, de drets bàsics que han costat molt aconseguir." Els sindicats han convocat els treballadors de tots els sectors de la Generalitat, des de l'educació a la sanitat passant pels Mossos d'Esquadra o els bombers. Tots asseguren que els seus serveis no admeten més retallades i que, si la Generalitat imposa nous ajustos, la seva efectivitat està en perill. VALENTÍN ANADÓN, secretari d'Acció Sindical de SAP-UGT "Són uns pressupostos que impliquen una pèrdua, per exemple, de 500 vehicles del parc mòbil, que impliquen que hi hagi fins a un 40% menys de despesa en combustible pels pocs vehicles que en queden." MANEL PARADA, delegat de CCOO als Bombers de la Generalitat "La campanya forestal d'aquest any, que es presenta molt dura, perquè ja hi ha focs forestals, fins ara teníem cada any 7,8 milions d'euros per contractar personal de reforç i aquest any tenim 2,8 milions d'euros." SHEILA GASCÓN, secretària d'Acció Sindical de SATSE "Entenem que, amb aquesta pèrdua de personal, la qualitat assistencial que poguem donar i la qualitat de la sanitat pública en general no es pot mantenir." Si no hi ha d'on retallar, la solució per quadrar el pressupost seria una altra. ROSA CAÑADELL, portaveu d'USTEC-STEs "El problema no són les despeses públiques, el problema és que en aquest país no hem fet una reforma fiscal justa que realment permeti poder mantenir un mínim d'estat del benestar." El col·lectiu de mestres i professors de secundària venia d'una nit de tancades a escoles i instituts en defensa dels recursos de l'ensenyament públic. La "marea groga" no ha impedit, però, que els pressupostos de la Generalitat per a 2012 estiguin ja aprovats.

La manifestació de les 17.30 h ha aplegat centenars de treballadors dels sectors educatiu, sanitari, policial i d’emergències, que s’hi han quedat fins al vespre. De fet, les protestes van començar ahir a la nit amb un enterrament simbòlic de la funció pública. Un grup de sindicalistes ha intentat passar la nit a les portes del Parlament.

Els treballadors de l’ensenyament han estat especialment implicats en aquestes protestes. Els sindicats de mestres i professors havien convocat avui tota una jornada en defensa de l’ensenyament públic. Per això, una seixantena d’escoles i instituts de tot Catalunya han acollit durant la darrera nit tancades de protesta, en el que es coneix com a “marea groga” en contra de les retallades.

A la UAB, aquest matí, un centenar de professors, acompanyats de personal administratiu i estudiants han ocupat el rectorat per impedir que el Consell de Govern de la universitat aprovés un pla d’ajust. Ahir també es van tancar una vintena de persones a l’edifici del rectorat de la UPC. Els representants del personal docent, administratiu i de serveis van denunciar que amb aquests pressupostos hauran de treballar mitja hora més al dia i que perdran el tiquet menjador, entre altres complements.