El Ple del 29 de setembre a l’Ajuntament de Barcelona decidirà el futur del tanatori a les casernes de Sant Andreu. La Comissió d’Urbanisme ha enviat el pla especial promogut per la funerària Mémora al plenari amb l’únic suport del govern municipal (BComú i PSC). La majoria de l’oposició hi ha votat en contra: ERC, Junts i Ciutadans. Tot i això, el PP i Barcelona pel Canvi s’han reservat el vot fins al plenari i, per tant, poden ser clau per desencallar l’assumpte.

El projecte té un fort rebuig veïnal perquè es farà en un equipament privat en uns terrenys on el 2006 es va pactar fer un alberg juvenil i altres equipaments públics. La parcel·la on s’ha de fer el tanatori era del Consorci de la Zona Franca (CZF), que la va subhastar el 2018 i va anar a parar a mans de Mémora.

mapa tanatori casernes

Al maig, l’Ajuntament va pactar amb la funerària recuperar el 75 % de la parcel·la on s’ubicarà el tanatori per destinar-la a equipaments públics que es pactaran amb les entitats del barri. La cessió, que queda recollida en el pla urbanístic, serà gratuïta i indefinida. El tanatori tindrà quatre sales de vetlla i ocuparà 558 m² d’una parcel·la de 1.984 m².

“La proposta és correcta jurídicament”

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que “agradi o no”, els promotors privats tenen dret a tirar endavant plans urbanístics com aquest. Sanz ha admès que la proposta que s’ha fet és “correcta jurídicament i legalment” i ha afegit que l’Ajuntament està obligat a tramitar-la. La tinenta d’alcalde ha lamentat el “pecat original” del 2006 quan els responsables d’Urbanisme van cedir la parcel·la al CZF.

“S’han enganyat els veïns en tot el procés”, ha etzibat Jordi Coronas (ERC), que creu que s’ha vulnerat l’essència del pacte de les casernes. Des de Junts, Jordi Martí ha criticat la responsabilitat del govern municipal per “fer coses d’esquena als veïns”. Luz Guilarte (Cs) ha recriminat a l’executiu que no escolti els veïns de Sant Andreu i ha dit que hi ha altres espais per fer el tanatori.

Des del PP, Óscar Ramírez s’ha mostrat conscient del rebuig que genera el pla especial i el malestar veïnal, però s’ha reservat el vot fins al plenari. Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita han fet el mateix sense cap més comentari.