L’Ajuntament de Barcelona injectarà pressupost extraordinari al servei de neteja per posar remei als problemes de brutícia d’alguns carrers de la ciutat. Ho ha anunciat el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, a la Comissió d’Urbanisme. Arran d’una petició d’ERC (que ha rebut el suport de tots els grups municipals, govern inclòs), Badia ha dit que “és un compromís meu i estic fent esforços per poder tenir una partida abans del març”.

Tot i que Badia no ha detallat de quina quantitat serà el pressupost extraordinari per a la neteja, sí que ha explicat que ha de servir per “seguir treballant en la percepció i les imatges que tots hem vist” de carrers bruts, “que no ens agraden i no volem per a Barcelona“. Davant de l’embat de l’oposició, el regidor ha sentenciat que els serveis de neteja “no estan netejant menys que mai, sinó que estan netejant més que mai“.

“Barcelona està deixada”

L’anunci de la partida extra per a la neteja de carrers ha estat la resposta a les crítiques que l’oposició en bloc ha fet a la situació de brutícia d’alguns punts de la ciutat, admesa per la mateixa alcaldessa, Ada Colau, i la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. Des d’ERC, Jordi Coronas ha reblat que “ara mateix Barcelona està bruta i deixada” i ha avisat que la solució “no pot esperar” el març del 2022, quan s’estrenarà el nou servei de neteja de Barcelona.

També sobre la brutícia, Óscar Ramírez (PP) ha lamentat que “la paraula per a Barcelona és ‘decadència’, és una ciutat decadent“, mentre que Eva Parera (BCN Canvi) ha avisat que la brutícia “afecta les condicions de vida i dona una imatge pèssima de la ciutat”.

Menys actuacions per presència de rates

A instància de la regidora no adscrita, Marilén Barceló, a la comissió també s’hi ha colat el debat sobre la presència de rates a la ciutat: “Alguna cosa no està funcionant”. Des de Junts, Francina Vila ha acusat el govern Colau-Collboni de ser “negligent” i ha exigit “que puguem passejar tranquil·lament sense que les rates ens mosseguin els dits dels peus“, i Luz Guilarte (Cs) ha negat que la presència de plagues es degui a la calor: “Cada cop hi ha més plagues que no haurien d’existir en un entorn urbà”.

Pel que fa a aquesta qüestió, Eloi Badia ha assegurat que aquest estiu, entre el juny i l’agost, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha fet 3.785 actuacions per presència de rates, paneroles i altres insectes, mentre que l’estiu del 2020 en va fer 5.175. Badia també ha descartat que la presència de rates tingui cap relació amb la recollida porta a porta de Sant Andreu.