ALFONS LÓPEZ TENA, diputat de SI "No podrem ni tolerarem que hi hagi amenaces contra el poble de Catalunya, contra els càrrecs electes, contra el president de la Generalitat, de violència, de sedició, de rebel·lió, de cop d'estat. Estem en un estat democràtic i, per tant, la voluntat del poble passa per davant i els militars no prevaldran. En conseqüència, entenem que això són actuacions aïllades, de militars aïllats, però els ha de caure, sobre d'ells, tot el pes de la llei."

Els tres diputats de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, Uriel Bertran i Toni Strubell, s’han personat aquest dimarts a la Fiscalia Superior de Catalunya per interposar una denúncia contra l’Associació de Militars Espanyols (AME). També s’han mostrat en desacord amb el coronel Francisco Alamán i Castro, després que l’home exigís la il·legalització de SI i la “immediata detenció del senyor Bertran per voler trencar Espanya i per alta traïció”. López Tena ha demanat que “recaigui sobre aquests militars tot el pes de la llei com a delinqüents que criden a la violència”.

L’Associació de Militars Espanyols va emetre dilluns un comunicat en què avisava la més alta magistratura i el Govern espanyol que hauria de prendre les “mesures oportunes per suprimir qualsevol indici de secessió, sense obligar les forces armades a complir amb la missió escrupolosa i estricta que la Carta Magna els atorga, per tal de garantir la sobirania, independència i integritat territorial de la pàtria”. Per la AME l’actitud del president de la Generalitat, Artur Mas, és improcedent i inadmissible i segons aquesta associació els fets transcorreguts en els últims dies a Catalunya són el resultat de la crisis econòmica i de la gestió política “desastrosa” de les formacions dels “nacionalistes i separatistes”.

D’altra banda, el secretari general de la Associació Unificada de Militars Espanyols (AMUE), Mariano Casado, considera que les Forces Armades s’han de mantenir neutrals en el debat territorial, que actualment es troba dins l’àmbit polític i parlamentari. Casado apunta que l’actuació miliar hauria d’estar sotmesa a les ordres del Govern i les Corts Generals.

Denúncia contra el coronel Alamán

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tramita la denúncia interposada per  l’entitat Catalunya diu Prou contra el coronel Francisco Alamán Castro. Alamán va amenaçar amb una intervenció militar en el cas que Catalunya es proclamés independent d’Espanya i es va confessar admirador del dictador Francisco Franco.

La denúncia s’interposa per apologia del genocidi, provocació i conspiració per a la sedició, provocació i conspiració per a la rebel·lió, l’incompliment de la llei de drets i deures dels membres de les Forces Armades, diversos delictes contra els drets les llibertats públiques, amenaces i incitació a la violència.