El debat arrenca aquest dimarts a les quatre de la tarda amb el discurs del president Mas. Es preveu que faci referència a la negativa de Mariano Rajoy a negociar la proposta de pacte fiscal i hi ha expectació per saber en quina direcció prendrà les properes passes. Els partits esperen saber si, un cop enterrat el pacte fiscal, el president concretarà una convocatòria d’eleccions, que podrien ser aquesta mateixa tardor. Aquesta acció és potestat única i exclusivament del president de la Generalitat.

Dos blocs ben definits

El Debat de política general gira més que mai sobre l’eix nacional, en detriment de l’eix esquerra-dreta. CiU, ERC, ICV-EUiA i SI miren de consensuar una resolució en què es reculli el clam independentista de la manifestació de l’Onze de Setembre a Barcelona, i es constati la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement el seu futur. Això instaria el govern de Catalunya a convocar una consulta vinculant a la ciutadania sobre el futur estatus polític del país. Segons algunes fonts, ERC i ICV-EUiA miren de concretar que la consulta es faci en la propera legislatura.

A l’altra banda hi ha el PP i C’s, que s’oposen a la deriva sobiranista del govern Mas, i defensaran l’encaix constitucional de Catalunya. Una de les incògnites del debat serà el PSC , que mirarà que la qüestió identitària no monopolitzi la reunió. Al debat s’hi suma la convocatòria del col·lectiu d'”indignats”, que ha preparat una acció per envoltar el Parlament, tal com es farà al Congrés dels Diputats, a Madrid.