Les bases de l’entitat consideren que el resultat de les eleccions del 21 de desembre “és clar” i per això no caldria tornar a convocar eleccions. En aquest sentit, l’ANC considera que “ha de començar amb un acte de sobirania del Parlament que no accepti les imposicions i les amenaces de l’Estat”. Paluzie, que avisa que si malgrat tot els partits acabessin investint una presidència diferent de la “legítima, l’ANC consideraria que no és el camí a seguir per a un Govern que hauria de ser el de la implementació de la República”.
Sobre una possible renúncia de Puigdemont en els propers dies, Paluzie s’ha mostrat contundent i ha assegurat que “Puigdemont segueix essent diputat i té tots els drets polítics actius. Per tant, encara hi ha temps i encara és possible investir-lo abans del 22 de maig”. “Fem una última demanda als partits independentistes que tinguin en compte el que va votar la gent el 21-D i el que va fer la gent l’1-O. I que el 155 és un article il·legítim i il·legal que no permetia destituir ni Puigdemont ni els seus consellers”, ha conclòs la presidenta de l’ANC.
Participació del 27,4 % del cens en la consulta telemàtica
Els associats de l’ANC han estat convocats a participar en una consulta telemàtica per fixar la posició política davant el procés d’investidura del president de la Generalitat, que finalitza el proper 22 de maig. En total 10.237 associats, un 27,4 % del cens, han expressat el seu parer en una consulta telemàtica realitzada durant els dies 3 i 4 de maig. Aquesta xifra supera la de consultes anteriors, com la que es va fer per introduir el referèndum al full de ruta, en què van participar 9.304 persones.
A la primera pregunta, en què es plantejava “L’Assemblea ha de mantenir el seu posicionament (la investidura del MHP Carles Puigdemont) d’acord amb el mandat del 21 de desembre?”, els membres de ple dret de l’assemblea han donat suport al “sí” amb un 81,3 % (8.320 vots).
La segona pregunta feia referència a un escenari en què els partits decideixin renunciar a la investidura de Puigdemont, i s’ha preguntat quina opció és la preferent dels associats de l’entitat. El 57,6 % (5.899) dels associats han donat suport a l’opció d’acceptar un govern alternatiu; per contra, un 35,3 % (3.615) han votat per anar a eleccions i un 7,1 % (723) no han donat suport a cap de les dues opcions.
Súmate dona suport a Puigdemont, però no es pronuncia sobre si ha de ser investit
Aquest dissabte l’entitat de castellanoparlants independentistes Súmate també ha expresat el seu suport a Carles Puigdemont, tot i que no s’ha pronunciat sobre la idoneïtat de mantenir la seva candidatura a la investidura. Després de celebrar l’assemblea general ordinària a les Cotxeres de Sants, el vicepresident de Súmate, Manuel Bueno, ha afirmat que “estem convençuts que sabrà trobar la solució perquè Catalunya avanci. És un tema dels polítics i estem segurs que estaran a l’alçada. JxCat, ERC i la CUP pactaran la solució més adequada en aquestes circumstàncies excepcionals”.