La banda terrorista ETA s’ha dissolt de forma definitiva i dona per acabada l’activitat política. En un comunicat que han adreçat al poble basc, informa del “final de la trajectòria, després que la militància hagi ratificat la proposta de donar per acabats el cicle històric i la funció de l’organització com a conseqüència d’aquesta decisió”. La banda afirma que s’han desmantellat “totes les seves estructures” i que, a partir d’ara, “els i les exmilitants d’ETA continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal en altres àmbits, cadascú on ho consideri més oportú, amb la responsabilitat i l’honestedat de sempre”.

El comunicat va arribar aquest dijous a la seu de la fundació del diàleg humanitari Henry Dunant a Ginebra. A més, el diari ‘Naiz’ va publicar els àudios dels històrics dirigents etarres Josu Ternera i Soledad Iparraguirre, llegint el text. El 20 d’abril ETA va emetre un comunicat en què va demanar perdó a les víctimes.

L’escenificació de la dissolució s’ha fet en un acte a la localitat de Cambo-les-Bains (Kanbo en eusquera). Fins allà s’hi han desplaçat personalitats polítiques de l’àmbit internacional com l’exdirigent del Sinn Fein, Gerry Adams, que fet una crida al Govern espanyol a permetre l’acostament dels presos bascos. També hi han assistit delegacions del PNB, Podem i d’EH Bildu, encapçalades per Andoni Ortuzar, Eukene Arana i Arnaldo Otegi. L’acte ha conclòs amb la lectura en diversos idiomes de l’anomenada ‘Declaració d’Arnaga’. Un text en què s’han reconegut les ferides que ha causat el conflicte en totes les víctimes i en què s’ha remarcat la importància de la reconciliació. La declaració remarca que la pau exigeix un procés de diàleg entre totes les parts.

Declaració institucional de Mariano Rajoy

A l’acte no hi ha assistit cap representant del govern espanyol. Des de La Moncloa i en una declaració institucional el president Mariano Rajoy ha assegurat que els crims d’ETA se seguiran investigant i jutjant i que no hi haurà impunitat per als terroristes. Rajoy assegura que  no és un dia de celebració sinó de record per a les víctimes.