El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, destaca que amb aquest paquet d’inversions, valorat en 2,17 milions d’euros, “hi ha un retorn social de la taxa turística, perquè millora l’espai públic en una zona de gran afluència turística i serveix per compensar el desgast per l’ús intensiu”.
Aquestes són les obres de millora al mes d’octubre. En total s’activaran set projectes, principalment a Ciutat Vella, però també a Gràcia i Sants-Montjuïc:
- Passeig de Joan de Borbó: es destinaran 700.000 euros a pavimentar i reordenar el mobiliari urbà de la vorera entre els carrers de Doctor Aiguader i el carrer de la Maquinista, per facilitar el trànsit de vianants.
- Eix Carders i Raval Nord: es restauraran 11 voltes patrimonials als carrer de la Bòria, Carders i plaça de la Llana, entre d’altres, tant per millorar-ne l’estat de conservació, com per crear nous itineraris turístics a Ciutat Vella. La inversió prevista és de 510.000 euros.
- Plaça de Catalunya: es reordenarà el mobiliari urbà, com les parades de bus i cabines, entre el Portal de l’Àngel i La Rambla. L’import de l’actuació serà de 408.763 euros.
- Perímetre del districte de Ciutat Vella: es faran accessibles diversos passos de vianants a les entrades al perímetre dels barris del Raval, Gòtic i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. S’hi destinaran 370.000 euros.
- Plaça Reial: millores en l’accessibilitat, el paviment malmès, i l’enllumenat, amb un pressupost de 150.000 euros.
- Plaça del Diamant: es destinaran 9.934 euros a millorar l’accés del refugi antiaeri per a les persones amb discapacitat visual, incorporant-hi elements informatius en Braille i tàctils.
- Avinguda de la Reina Maria Cristina: S’instal·laran llums LED de colors, per un import de 28.000 euros, a la cascada ubicada a les escales inferiors a la Font Màgica.
Amb aquests 2,17 milions, aquest 2016 s’hauran invertit un total de 5,84 milions d’euros provinents de la taxa turística, que han servit, per exemple, per reforçar la presència d’agents cívics a Ciutat Vella i la Sagrada Família.
Barcelona reivindica la gestió del 100 % de la taxa turística
Mentrestant el govern municipal continua pressionant la Generalitat per aconseguir que la ciutat recapti la totalitat de la taxa turística que genera la ciutat. Actualment a Barcelona es recapten a través d’aquest impost 22,2 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament en rep un 33 %, és a dir, uns 7,5 milions. Aquest any, però, la xifra s’ha incrementat en 2 milions d’euros per una aportació extraordinària que es va acordar al desembre, de manera que s’ha arribat a la gestió del 42 % de la recaptació a la ciutat.
El govern insisteix que Barcelona necessita la gestió del 100 % de la taxa, perquè aquests diners no vagin únicament a promoció, com fins ara, sinó també per compensar els barris que més reben l’impacte del turisme. Precisament, aquesta setmana s’ha reunit per primera vegada un grup de treball per abordar aquesta qüestió, que s’ha marcat tenir les conclusions enllestides en el termini de mig any.