Amb aquestes cartes, el districte insta els propietaris a treure les plaques franquistes que encara existeixen els seus edificis. Una acció ja prevista per la Llei de memòria històrica, aprovada el 2007, que obligava les administracions públiques a prendre mesures per la retirada dels símbols franquistes. De fet, aquesta llei ja ha permès desterrar de la ciutat i dels edificis públics tots els monuments, escultures i relleus franquistes. Ara l’Ajuntament fa un pas més enllà i comença a retirar plaques i símbols franquistes en espais privats d’ús públic.
En la carta, el consistori ha anunciat que, si en el termini d’un mes la comunitat de veïns no expressa l’opinió contrària, es retirarà la placa. Les comunitats que s’hi oposin, ho hauran de fer constar amb un escrit presentat al Registre Municipal. Hi hauran de fer constar l’acord dels veïns negatiu a la retirada. Per contra, tots aquells que hi estiguin d’acord, l’Ajuntament assumirà el cost íntegre de la retirada.
Durant aquests últims mesos el districte de Gràcia ha revisat l’inventari d’aquestes plaques, per tal d’actualitzar el cens que es va fer d’aquests elements de simbologia franquista l’any 2007. Un treball de camp que ha conclòs de les 395 plaques que existien llavors, ara només en queden 166. En l’actualitat, es podran trobar plaques a carrers tan emblemàtics com a passeig de Gràcia, passeig de Sant Joan o la travessera de Dalt.