Festa Major Sant Andreu

La Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar i una vintena d’entitats del barri denuncien amb un manifest la deixadesa del districte amb el teixit associatiu de Sant Andreu. Els han comunicat que la festa major d’aquest any durarà dos dies menys com a solució a la mancança de finançament que tenen des de fa anys.

Es posa fi a la tradició d’acabar el 8 de desembre

Segons denuncia la comissió de festes a l’escrit, a l’abril van acordar amb el districte celebrar la Festa Major de Sant Andreu del 25 de novembre al 8 de desembre. Va ser en aquesta reunió quan l’entitat va expressar la situació del finançament insuficient per dur a terme els actes que promouen. Al juny, en una nova trobada, se’ls va comunicar que sobre la qüestió econòmica no hi hauria canvis i que la recomanació, atenent a un criteri de ciutat, és que la festa major no duri més de 12 dies.

Això suposaria acabar la festa major el 6 de desembre i no el 8 de desembre, com s’ha fet sempre per tradició. Al llarg dels anys, la festa ha començat als entorns del 30 de novembre, per Sant Andreu, i ha acabat amb el pont de la Puríssima. Segons Marta Sol, tresorera de la Comissió de Festes de Santa Andreu de Palomar, l’escurçament de dates suposa “comprimir més les coses que fan les entitats i la gent es diversifica perquè no hi cap tot”. Durant la Festa Major de Sant Andreu normalment hi ha programats uns 200 actes.

Una dècada amb pràcticament la mateixa subvenció

La Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar assegura que la situació de finançament insuficient l’arrosseguen des de fa uns 10 anys perquè pràcticament reben la mateixa subvenció. Marta Sol explica que ja van tenir problemes per cobrir totes les despeses de la festa major del 2021 i el districte va haver d’assumir-les. La seva sorpresa ha sigut que aquest any l’ajut econòmic ha sigut pràcticament el mateix: 16.600 euros per assumir la festa major, la haima reial i el Carnestoltes. “El cost de la vida en aquests 10 anys ha pujat molt i no es té en compte mai, s’hauria d’haver apujat progressivament”, sentencia la Marta Sol.

Pendents d’una reunió a finals de juliol

La Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar i les entitats involucrades van intentar fer una reunió d’urgència amb el districte el 5 de juliol per parlar-ne, però finalment ningú del districte es va presentar per problemes d’agenda, segons els van dir. Ara tenen una nova data per reunir-se, el 28 de juliol.

El districte de Sant Andreu assegura que s’està treballant per fer un esforç econòmic i intentar incrementar la partida per la festa major d’aquest 2022. Insten a treballar conjuntament en una proposta amb “una durada estable, raonable i amb un pressupost suficient”.