La pujada de preus per la inflació i la guerra d’Ucraïna es nota en les compres dels ciutadans. Amb la mateixa quantitat de diners, ara es poden comprar menys productes al supermercat i al mercat que no pas fa un any. Això és així per l’augment de preu generalitzat en tots els aliments. Aquest estiu, per exemple, l’oli s’ha pagat un 27,5 % més car que no pas fa un any, segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística, que comparen el juliol del 2022 amb el del 2021 a Catalunya.

L’augment ha estat del 22,9 % en la llet i del 20,5 % en els cereals. Són els productes amb el preu més disparat, però tampoc no se n’escapen la carn, que supera el 12 % d’increment; la fruita fresca, amb el 12,6 %, i el peix, amb un 11 %. Això obliga a fer renúncies als consumidors o a rascar-se més la butxaca.

Una compra al supermercat és ara 4,82 € més cara

Comptem que fa un any teníem 20 € per gastar en un supermercat per fer una compra de productes com oli, llet, farina, arròs, llenties, pa de motlle i altres articles bàsics.

La mateixa compra ara respecte a fa un any ens surt 4,82 € més cara.

Amb el mateix poder adquisitiu, doncs, tocarà fer renúncies si no volem sobrepassar els 20 € que ens hem fixat de pressupost.

Al mercat ens gastem ara 2,64 € més

Si fem el mateix exercici en un mercat, la conclusió és la mateixa. Amb 20 € l’estiu del 2021 podíem comprar més que no pas ara: carbassons, taronges, pit de pollastre, formatge i peix gall.

Ara el mateix tiquet sumaria 2,64 € més.

Aquí també haurem de decidir què eliminem del carret si volem seguir gastant el mateix.