Un any més, l’entitat Memorial Democràtic i l’Associació pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya han organitzat l’acte institucional al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc per recordar aquells que van ser executats durant la dictadura. El conseller Raül Romeva ha assegurat en aquest acte que “l’homenatge a les víctimes de la dictadura és i seguirà sent la prioritat d’aquest govern”.

En aquest sentit, ha reivindicat la figura de Lluís Companys i ha afirmat que s’ha convertit en un símbol de la lluita a favor de la llibertat i la democràcia. Segons el conseller s’està fent una “instrumentalització de Companys per atemorir la gent”. Romeva ha afegit que no es tracta només de “fer justícia cap al passat, va sobretot de vestir un futur que no permeti que el que va passar es repeteixi”. També ha recordat que el govern català ja ha impulsat una llei de reparació històrica de les víctimes del franquisme. 

L’acte es fa cada any coincidint amb el festiu d’octubre més proper a l’afusellament de Lluís Companys. S’ha fet una ofrena floral al Monument als Immolats i a la tomba de Lluís Companys i la Societat Coral Joventut Pienenca ha interpretat el ‘Cant de la senyera’, el ‘Cant dels ocells’ i ‘Els segadors’.

En aquest espai hi ha les despulles de les víctimes de la repressió franquista i dels bombardejos de la Guerra Civil, però també de diverses persones que van perdre la vida durant la postguerra.