Aprovada per unanimitat la llei que declara nuls els judicis del franquisme

Hi han votat a favor tots els grups amb representació al Parlament, també Ciutadans i el Partit Popular

El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que anul·la els prop de 64.000 judicis instruïts a Catalunya per causes polítiques i les sentències corresponents durant la dictadura franquista. Era una de les reivindicacions més demandades per la Comissió de la Dignitat, que ha impulsat la proposta juntament amb altres entitats.

En una entrevista a 'El matí de Barcelona', de betevé 91.0 fm, el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha explicat que el text declara "nuls i sense cap efecte jurídic" tots els consells de guerra sumaríssims per causes polítiques a Catalunya entre el 1938 i el 1975. Segons Cruanyes, es tracta d'una qüestió reclamada des de fa molts anys i que ara, per fi, sembla que es farà efectiva. El president de la Comissió de la Dignitat, però, ha lamentat que el Govern espanyol no hagi fet cap pas en aquest sentit, ja que assegura que molts ciutadans de Catalunya van ser jutjats fora del territori català durant aquells anys. Cruanyes creu que "s'han anat tancant totes les reparacions a les víctimes de la repressió franquista" i que aquesta és una reparació "simbòlica i material".

Per Cruanyes es tracta d'un gran pas endavant, però diu que encara queden moltes qüestions pendents, com el retorn de la totalitat dels Papers de Salamanca o la reparació de les confiscacions que es van produir durant el franquisme.

Escolta aquí tota l'entrevista: